L’Observatori DESC contra Luis Bárcenas

Un dels reptes de l'Observatori DESC és denunciar situacions de vulneració de drets a través del litigi estratègic, una eina més d’incidència política orientada a revertir les creixents desigualtats socials. Personar-se com a acusació popular en casos emblemàtics és una manera d'obtenir informació sobre aquestes conculcacions dels drets alhora que es visibilitza i es dóna suport a la lluita o malestar social que, sovint, hi ha darrere d'aquestes situacions.

El cas Bárcenas és l'exemple paradigmàtic de corrupció del partit de govern a l'estat espanyol a través de sobresous i pràctiques fraudulentes i il·legals. Actualment, l'Observatori DESC està personat a la peça separada relativa als "Papers de Bárcenas" i al "Cas Gürtel".

A més, per difondre la nostra tasca, l’any 2014 vam presentar el documental Termitas El Observatorio DESC contra Bárcenas, dirigit per Xavi Artigas i Xapo Ortega de Metromuster, i que va obtenir el premi al millor llargmetratge al XI Festival de Cinema de Drets Humans de Barcelona. El documental mostra els embulls del sistema judicial espanyol a través d'un dels casos més emblemàtics de corrupció.

 

A continuació podeu consultar notícies i documents en relació a aquest cas, ordenats cronològicament:

 • 04/09/2019 Es fa pública la sentència que absol el Partit Popular i tres dels seus treballadors dels delictes de danys informàtics i encobriment. L'Observatori DESC com a acusació popular recorre la decisió, posant en relleu la importància d'haver col·laborat en la recerca i judici d'un dels majors casos de corrupció de l'estat espanyol. Seguiu llegint
 • 06/11/2018: L'Observatori DESC sol·licita al Jutge del Cas Bárcenas les converses essencials per a la causa entre Villarejo, Cospedal i López del Ferro. Seguiu llegint
 • 23/05/2018: La Audiència Nacional dicta sentència per la trama Gürtel i el cas dels ‘papers de Bárcenas’ avança. Seguiu llegint
 • 11/12/2017: Article d'Isabel Elbal, advocada de l'acusació en el cas de la caixa B del PP sobre la destrucció de proves en el Cas de Bárcenas. Seguiu llegint
 • 07/02/2016: L’Observatori DESC presenta un escrit on sol·licita que cinc treballadors de la seu del PP siguin imputats, tres d’ells per participar en una “entrada forçosa” al despatx de Bárcenas on hi havia els seus ordinadors, i els altres dos per la seva intervenció esborrant documents informàtics. Seguiu llegint article a VozPópuli
 • 23/01/2015: L’Observatori DESC denuncia els constants obstacles per esclarir un dels casos de corrupció més destacats dels últims anys a l’Estat Espanyol. L’Observatori va interposar la querella el juny de 2013 per delictes fiscals, suborn, tràfic d’influències i falsedat de comptabilitat de partit polític. Des de llavors, els advocats a càrrec del cas, Gonzalo Boyé i Isabel Elbal, han patit nombroses dificultats per investigar els fets, imposades tant des de fiscalia com per part del Partit Popular i del mateix sistema judicial. Seguiu llegint.
 • 10/08/2013: L'equip jurídic de l'Observatori presenta una querella per encobriment contra els suposats autors materials de la destrucció del disc dur i les agendes de l'ex-tresorer, així com del llistat d'entrades i sortides de la seu del partit PP. Seguiu llegint.
 • 25/07/2013: Publicació dels escrits presentats per l’equip jurídic de l’Observatori DESC en el marc de l’acusació popular contra Bárcenas. Seguiu llegint.
 • 16/07/2013: L’Observatori, fent ús de l’acusació popular contra Luis Bárcenas, reclama al jutjat d’instrucció de l’Audiència Nacional que s’investiguin les trucades fetes des dels mòbils de l’extresorer del PP. Seguiu llegint.
 • 09/05/2013: L'equip jurídic de l'Observatori sol·licita al jutge Ruz que investigui els possibles vincles entre les constructores que apareixen com a donants del Partit Popular i la concessió d'obres públiques. Seguiu llegint.
 • 21/02/2013 L’Observatori DESC presenta la querella criminal sota la figura d’acusació popular contra l’extresorer del PP Luis Bárcenas pels presumptes delictes d’evasió fiscal, suborn, tràfic d’influències i falsedat documental amb motiu de les anotacions comptables destapades pel diari El Pais on es reflecteix una presumpta comptabilitat secreta del partit. Llegiu la querella.

Multimedia

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.