09/17/2015

L’Observatori DESC es personarà a la causa Gürtel

L’Observatori DESC, que exerceix l’acusació popular del cas Bárcenas des de febrer de 2013 sobre la comptabilitat opaca del Partit Popular (PP), es personarà també en la causa que investiga la segona època d’activitats de la xarxa de corrupció Gürtel. El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata accepta, en un auto notificat aquesta setmana, que l’Observatori DESC exerceixi l’acció popular per la “connexió manifesta” que existeix entre aquest cas i la peça separada en què s’investiguen les finances del PP. Caldria, però, reunir la fiança de 1.500 euros que demana el jutge. Els advocats que representen l’Observatori, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, tenen de termini fins a finals d’aquesta setmana per fer efectiva la fiança, però l’han recorregut per excessiva.

Hi ha una íntima relació entre els anomenats ‘papers de Bárcenas’ i la causa principal denominada Gürtel, i l’esforç per combatre la corrupció a nivell judicial obliga a seguir la pista dels diners, fets i persones que hagin pogut participar en tots aquells processos en els quals s’investigui afers relacionats amb la nostra querella inicial.

El jutge De la Mata va desestimar, el mes de juliol passat, la sol·licitud de l’Observatori DESC per personar-se en la peça del cas Gürtel. No obstant això, indicava la possibilitat de participar en aquest procediment principal sempre que l’entitat acredités un interès legítim que en justifiqués la personació. A l’auto d’aquesta setmana, es comunica que l’Observatori ha justificat, en un escrit de l’1 de setembre, la seva legitimitat en base a la connexió manifesta existent entre ambdós procediments.

L’Observatori DESC també ha sol·licitat a De la Mata el registre del domicili i altres cases propietat de Bárcenas per taxar, catalogar i precintar les obres d’art que l’extresorer del PP ha reconegut posseir davant de la justícia suïssa –valorats en 182.500 euros- i que encara no han estat embargats per l’Audiència Nacional.

A més, va sol·licitar la recusació de dos magistrats de l’Audiència Nacional, Concepción Espejel y Enrique López, en considerar que tenen vincles amb el PP, jutjat com participant a la trama corrupta.

A la peça sobre la ‘caixa B’ del PP, l’Observatori DESC va reclamar una pena de 31 anys de presó per a l’extresorer del partit, Luis Bárcenas, i una de 27 anys per al seu antecessor, Álvaro Lapuerta, així com la compareixença com a testimonis de tres secretaris generals de la formació: María Dolores de Cospedal, Javier Arenas i Francisco Álvarez-Cascos.

El documental Termitas, produït per l’Observatori DESC i dirigit per Xavi Artigas i Xapo Ortega, mostra els embulls del sistema judicial a través d’un dels casos més emblemàtics de corrupció, el cas Bárcenas.