Nova aprovació inicial del Pla Territorial Sectorial d'Habitatge: perquè hauria de servir i antecedents

Expliquem en aquest breu article per què hauria de servir aquest Pla Territorial Sectorial d'Habitatge i els seus antecedents, que no són pocs, ja que s'hauria d'haver aprovat el 2009.

El dijous 21 d’octubre de 2021 la Consellera de Drets Socials Violant Cervera ha signat una nova aprovació inicial del Pla Territorial Sectorial d'Habitatge. Una notícia que fa anys que esperàvem però que aquest cop arriba una mica per sorpresa. Expliquem en aquest breu article per què hauria de servir aquest Pla i els seus antecedents, que no són pocs.
 
Què és el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge?
El Pla Territorial Sectorial d'Habitatge? (PTSH en acrònims) es va concebre a partir de la Llei del dret a l'habitatge de Catalunya (article 12) com l'instrument vertebrador de les polítiques d'habitatge a tota #Catalunya i havia d'estar aprovat el 2009.
 
Per a què serveix?
En principi serveix per establir necessitats i dèficits d'habitatge i planificar polítiques. Pot aplicar un % d'Habitatge de Protecció Oficial com el 30% de Barcelona, el tanteig i retracte en àrees concretes i mesures de conservació-rehabilitació o contra l'habitatge  buit, l’infrahabitatge i la sobreocupació.
 
La seva mesura estrella?
L'OSU o Objectiu de Solidaritat Urbana (article 73) és la seva mesura estrella. Aquesta busca assolir el 15% del Parc d'Habitatges per polítiques socials el 2030 a Catalunya (preu assequible o sota el mercat, entre d’altres). Es calcula un percentatge inicial i els augments necessaris als municipi d'àrees de demanda acreditada, així com el finançament i penalització si s'incompleix.
 
S'ha aprovat mai un Pla com aquest?
No. El 2010 el segon Tripartit en va aprovar inicialment un que el següent Govern (CiU) va aturar. El 2017 el Govern (Junts pel Sí) en va redactar un altre, aprovat inicialment el 2019. Tots han quedat al calaix! Ara se'n aprova un de nou.
 
Per què són tan importants l’OSU i el PTSH i què implica no tenir-lo aprovat?
És a causa de que no tinguem un PTSH que no s'aplica l'objectiu del 15% i seguim tenint tan poc habitatge assequible. L'OSU, que és fonamental, s’activa amb l'aprovació del PTSH i com que mai se n'ha aprovat cap, encara no hem tingut mai un OSU. En aquesta nova proposta inicial de Pla que acaba de signar la Consellera s’aplaça l'objectiu original d'arribar al 15% el 2030 inicialment pel 2048... No podem esperar tant!
 
Tot plegat explica el dèficit d'habitatge protegit, de lloguer i assequible a Catalunya. Les polítiques de drets, en aquest cas de dret a l'habitatge, han de ser planificades i dotades de Pressupost, com es fa amb la Sanitat o l'Educació. Cal que el Pla s'aprovi amb propostes valentes, pressupost i recuperant el temps perdut!
 
Compartirem el Pla quan es publiqui però, per ara, si voleu més informació podeu llegir les al·legacions que vam fer desde l'Observatori el 2019 (http://observatoridesc.org/ca/valoracio-del-pla-territorial-sectorial-d-...) o els capítols 4 i 7 del llibre sobre els 10 anys de la Llei del dret a l'habitatge que vam publicar fa 3 anys (https://observatoridesc.org/ca/llei-del-dret-l-habitatge-catalunya-deu-a...).

Multimedia

Agenda

Follow us on Twitter!