Cop d’Estat a Paraguai

L’Observatori DESC s'afegeix a la denúncia de les oganitzacions camperoles i de drets humans paraguaies, i condemna el cop d’estat contra el President Fernando Lugo.

Els fets van tenir lloc dijous passat 21 de juny. Aquell dia, el Congrès va dur a terme un judici polític sumaríssim contra el President Fernando Lugo que va acabar amb llur destitució. En un procés de tan sols 48 hores i sense cap prova, el Parlament va vincular el President amb els tràgics fets a Curuguaty, on van morir 17 persones, entre camperols i policies, en un desallotjament de terres ocupades. Aquestes terres, anomenades com a “tierras malhabidas”, formen part dels més de 7 milions d’hectàrees que han estat adjudicades il·legalment entre 1954 i 2003 i que no estan subjectes a la reforma agrària.

La tragèdia de Curuguaty i la posterior destitució del President mostren amb crueltat el conflicte social existent al Paraguai, el país amb major concentració de la terra del món, on el latifundi de soja transgènica s’ha anat estenent en les darreres dècades i ha perpetuat la vulneració dels drets humans de les comunitats camperoles i indígenes.

La conspiració contra el president Fernando Lugo ha implicat la retirada de les representacions diplomàtiques d’Argentina i Veneçuela. Alhora, els espais d’integració llatinoamericana, MERCOSUR i UNASUR, s'han negat a reconèixer el nomenament del vicepresident Federico Franco com a president.

Lamentablement, en canvi, el govern espanyol, així com Alemania i Canadà, no només no s'han manifestat en contra del cop, sinó que semblen estar recolzant el govern colpista. De la mateixa manera, la Unió Europea, davant el trencament democràtic a Paraguai s'ha limitat a declrar que estarà atenta als pronunciamients de OEA i UNASUR.

Per a entendre millor la situació us facilitem l'article, Paraguay: ¿otra Honduras? de Guillermo Almeyra, publicat a Sin Permiso.