Migracions | Ciutats Lluita

Oumaima: Embarassada, marroquina i dona: cap a un futur de millor

Embarassada de vuit mesos, marroquina, dona  _i en aquest ordre_ van ser els murs que no van aturar l'Oumaima, sinó que la van impulsar per arribar a Barcelona. Una ciutat a 1.200 quilòmetres de distància del seu lloc natal, Tànger, amb un mar i una altra cultura pel mig, que va somiar com a promesa d'una vida digna. "Volia un futur millor per al meu fill", diu.

Un any després d'arribar, encara li fa mal el que ha deixat enrere: la seva mare, mestressa de casa, el seu pare, cosidor en un magatzem, i la seva germana, que viuen junts en una casa de lloguer. Però pel seu fill i el que ara creix a la panxa, està disposada a tot.

"Ningú ens volia llogar un habitatge per tenir un nen i ser marroquins."

L'Oumaima i el seu marit es van veure obligats a acudir a un paisà que els va prometre una llar per a la família creixent. Va resultar ser un habitatge ocupat i al cap de poc la policia els va fer fora al carrer.

"És molt dur no tenir on anar."

Per poder obtenir alguna ajuda, Oumaima havia de tenir permís de residència, i per això havia d'estar empadronada a Barcelona un mínim de tres anys. On, a quin habitatge?

Sense casa, sense feina, sense papers, sense saber l'idioma, sense família. Però amb un bebè que li va donar forces per buscar ajuda. Oumaima era conscient que el primer era aprendre l'idioma, eina clau per a la seva inclusió al seu nou lloc d'acollida. Una dona de serveis socials els hi va recomanar La Troca, una escola comunitària de formació permanent de joves i adultes al barri de Sants, a Barcelona.

"La meva vida ha canviat completament, sóc una altra persona, és la meva segona casa. Des del primer dia estic entusiasmada, les professores parlen clar, donen valor a les persones."

Després de portar el seu fill a l'escola bressol, Oumaima va cada dia a rebre classes de castellà, català i teatre, que l'ajuda a treure les emocions. A La Troca la van posar en contacte amb Habitatge, la regidoria d'habitatge de Barcelona, ​​que busca defensar el dret a l'habitatge dels seus ciutadans. Si tens papers. Per poder obtenir alguna ajuda, Oumaima havia de tenir permís de residència, i per això havia d'estar empadronada a Barcelona un mínim de tres anys. On, a quin habitatge? El seu marit no té feina fixa. Al final van aconseguir l'escassa ajuda de cent euros durant dos mesos.

Ara l'Oumaima, el seu marit, el seu fill i el nou nadó que ha de néixer lloguen una habitació en un pis compartit. Viuen a Sants i els agrada el barri, però no tenen intimitat.

A la Troca ho tenen clar, persones amb la fortalesa de l'Oumaima són impulsores del desenvolupament de la comunitat.

"Sempre he somiat poder treballar, tenir una família, un habitatge."

Oumaima té un diploma marroquí de logística, que no ho pot homologar. Actualment treballa cinc hores a la setmana netejant pisos. Sense contracte. I quan creixi una mica més la panxa, ni això.

"L'Ajuntament, el Govern, hauria d'ajudar per regularitzar els papers que faciliten la residència i la feina, donar un suport econòmic per poder començar. Sóc una dona treballadora."

A la Troca ho tenen clar, persones amb la fortalesa de l'Oumaima són impulsores del desenvolupament de la comunitat. Si el lloc d'acollida facilita la inclusió social i els drets bàsics, els migrants aporten beneficis, riquesa cultural, intercanvi de coneixement, treballs especialitzats.

L'Oumaima, amb el seu mocador i vestit vermells, les seves mans cuidades i expressives i un somriure desafiador per tot el que ha aconseguit i el que encara li queda, i el seu fill que juga al voltant, omplen de vida l'aula funcional, de maó i instal·lacions vistes i pupitres en cercle.

"Al principi tot m'anava malament, tenia depressió i sentia solitud. Ara sóc una altra persona. Per mi el més important és la família, poder donar als meus fills un futur millor."

 

---

MÉS INFORMACIÓ

Vols saber-ne més sobre La Troca?

Descobreix més històries de lluita!

Accedeix a totes les activitats del projecte a la pàgina "La lluita pel dret a la ciutat i la defensa dels DESCA a la Barcelona global"!