Cicle de podcasts "A l'altra banda del fil"

Una sèrie de podcasts conjunts entre El Crític i l'Observatori DESC#Alaltrabandadelfil, un projecte amb converses tranquil·les per reflexionar i posar la vida i els nostres drets al centre.

La pandèmia de la Covid-19 ha agreujat encara més la crisi econòmica, social i ambiental que patim. La dicotomia entre el capital i la vida es fa més evident. En temps convulsos com els que vivim, us proposem escoltar propostes que fugen dels discursos oficials. Veus crítiques que, malgrat la distància, expliquen com posar al centre els drets econòmics, socials, culturals i ambientals. #Alaltrabandadelfil, un podcast mensual amb entrevistes sobre vida i alternatives de l'Observatori DESC i CRÍTIC.

Aquestes són les primeres entrevistes d'un Cicle de podcasts, que sortiran mensualment (el segon dijous de cada mes). 

08.07.2021: GALA PIN, militant en els nous moviments veïnals, participant en tot de mogudes socials i de tecnoactivisme des dels anys 2000, i ex-regidora de Ciutat Vella per Barcelona en Comú.

Conversem sobre el poder dels lobbies, política institucional, models participatius i el rol de la ciutadania.

10.06.2021: IVAN MIRÓ, sociòleg, cooperativista, investigador en l’economia social i solidària i impulsor de diversos projectes cooperatius al barri de Sants de Barcelona.

Parlem de l’estat de l’economia social i solidària en un moment de crisi econòmica, social i democràtica profunda. La col·laboració publicocomunitària pot ser una alternativa al model publicoprivat en la gestió dels serveis públics?

--

06.05.2021: YAYO HERRERO, enginyera agrícola, antropòloga i un referent ecologista internacional. Actualment és sòcia de la cooperativa Garua i membre d’Ecologistes en Acció i del Fòrum de Transicions.

Reflexionem sobre la crisi climàtica i social actual i fem propostes des de la perspectiva ecofeminista.

--

08.04.2021: JOSEP MANEL BUSQUETAeconomista i pastisser.  Va presentar-se per la candidatura de la CUP-Crida Constituent a les eleccions al Parlament de Catalunya el 2015, i va obtenir l’escó, però va renunciar-hi poc després com a conseqüència del pacte entre Junts pel Sí i els cupaires.

Des de l’economia crítica, analitzem amb ell la situació pandèmica actual, els discursos econòmics hegemònics en el marc capitalista i les alternatives que podrien esdevenir per caminar cap a un altre món possible. 

--

11.03.2021: VANESA FREIXA, activista rural, il·lustradora i té un petit ramat d’ovelles al Pallars

Parlem de la vida al món rural, de la salut i de l’alimentació. L’alimentació és la base de la vida i, alhora, és l’origen de molts dels problemes que tenim avui i que tindrem en el futur. A Catalunya, com a la majoria del món occidental, ens alimentem a través d’un sistema industrial i global que ens proporciona aliments vinguin d’on vinguin i que, a més, mengem en quantitats més grans del que necessitem

--

18.02.2021: LIDÓN GASULL, advocada en drets humans i directora de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, l’AFFAC

La pandèmia de la Covid-19 ha impactat especialment sobre l’educació i ha fet evidents les fractures i les desigualtats que travessen el sistema educatiu català malgrat el treball i els esforços ingents dels i les docents. Amb ella parlem de les escoles i dels serveis públics, repassem d’on venim i obrim una mirada cap al futur: quines alternatives proposa per tal de garantir el dret a l’educació i la igualtat? 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14.01.2021: MERITXELL SÁNCHEZ-AMAT, metgessa de família al CAP Besòs de Barcelona i presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP)

Meritxell Sánchez-Amat és metgessa de família al CAP Besòs de Barcelona i presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), una entitat nascuda el 2009 per reclamar més recursos per a l'atenció primària a Catalunya. Precisament aquest àmbit és un dels que més ha patit els efectes de la pandèmia de la Covid-19. Parlem amb ella sobre del paper de l'atenció primària per garantir la salut comunitària, i també sobre els efectes de les retallades i les privatitzacions en sanitat, de les desigualtats socials i, sobretot, de quines estratègies es poden desenvolupar per posar la salut al centre.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.12.2020: MARCO APARICIO, President de l'Observatori DESC

“NO HEM DE CONCEBRE ELS DRETS AÏLLATS: CALEN ESTRUCTURES COL·LECTIVES PER DEFENSAR-LOS”

Marco Aparicio és president de l’Observatori DESC, doctor en Dret per la UAB i professor de Dret Constitucional a la Universitat de Girona, on també és director de la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible. Ha treballat a fons els drets dels pobles indígenes a l’Amèrica Llatina i ha participat en el procés constituent de l’Equador. És membre de la junta de l’Institut Català per la Pau i forma part del grup d’empreses i drets humans de Lafede.cat. Conversem amb ell per entendre la crisi dels drets econòmics, socials i cultura i alhora a buscar fórmules per guanyar-ne més.


[També pots escoltar aquest podcast a Spotify i a Soundcloud.]

Multimedia

podcast_a_laltra_banda_del_fil

¡Síguenos en X (antes Twitter)!