Arxiven la demanda contra l'Ajuntament de Barcelona per les subvencions a entitats socials

L’assetjament contra les entitats socials a Barcelona torna a perdre als tribunals: avui hem conegut que el Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona ha arxivat la causa contra l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona, al qual s’acusava de tracte de favor cap a algunes entitats de defensa de drets humans de Catalunya com són l'Observatori DESC, Enginyeria Sense Fronteres, la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca de Barcelona, o l'Aliança contra la Pobresa Energètica

Barcelona, 1 de juliol de 2022

Avui hem conegut que el Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona ha arxivat la causa contra l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona, al qual s’acusava de tracte de favor cap a algunes entitats de defensa de drets humans de Catalunya com són l'Observatori DESC, Enginyeria Sense Fronteres, la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca de Barcelona, o l'Aliança contra la Pobresa Energètica. S’han complert els pronòstics que vam fer a principis d’any: els tribunals no han trobat cap indici ni prova dels fets als quals s’ha acusat al consistori barceloní. 

El que hem viscut aquests mesos és un nou episodi de “lawfare, una pràctica que cada vegada està més present en l’imaginari col·lectiu i que consisteix en la instrumentalització, la utilització abusiva de l’ordenament jurídic i de l’esfera judicial per intentar condicionar, inhibir i desgastar la tasca d’organitzacions socials i periodistes. Aquestes accions judicials tenen una baixa probabilitat d’èxit, però busquen allargar-se en el temps, captar l’atenció dels mitjans i condicionar l’opinió de la ciutadania. De forma més senzilla: és l’estratègia que determinats poders fàctics de la ciutat estan utilitzant per obstaculitzar aquelles polítiques o accions que amenacen els seus interessos, de la mà d’entitats opaques utilitzades a tal efecte.

Els intents de criminalitzar la tasca de defensa de drets humans i de desprestigiar una institució pública, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona, per incorporar a determinades entitats socials en el marc de polítiques de defensa i exercici de drets són ja nombrosos i fa anys que duren. De fet, fa justament un any ja vam viure una situació molt similar: la Fiscalia arxivava una denúncia pràcticament idèntica, en aquest cas de l’associació “Abogados Catalanes por la Constitución”. Que cap d’aquestes estratègies hagi prosperat demostra que la nostra tasca com a entitats en el marc de convenis o projectes finançats ve fonamentada per la nostra llarga i sòlida trajectòria en la defensa dels drets humans; una tasca que xoca frontalment amb els interessos privatitzadors i especulatius de grans corporacions.

Una vegada més, ens toca rebutjar d’arrel aquestes accions de Lawfare que, tot i que un i altre cop es quedin sense recorregut, generen mesos d’incertesa que perjudiquen no només les entitats sinó també aquells i aquelles per a qui treballem: la societat civil. Avui, de nou, s’ha demostrat que la nostra tasca és d’interès públic i reiterem la importància que des de les administracions es doni suport a les organitzacions socials per avançar conjuntament cap a una societat més justa.

Observatori DESC i PAH Barcelona

Multimedia