Historical Materialism Barcelona 2021

Torna l'Historical Materialism de Barcelona. Enguany, sota el títol "Reivindicar la vida. Existir i resistir en temps de pandèmia capitalista". Hi serem presents!

Inscripcions obertes: https://historicalmaterialismbcn.net/ca/inscripcio/

La crisi s’ha convertit en la nova normalitat. Una crisi civilitzatòria pròpia d’una era de catàstrofes múltiples. La pandèmia del coronavirus i la seva gestió improvisada ha fet evidents les situacions de desigualtat i polarització social pròpies de l’actual era neoliberal i ha fet aflorar, a la vegada, moltes de les realitats amagades per la boira consumista i les rutines opressives de la nostra vida quotidiana.

La crisi actual s’ha revelat com una veritable crisi de reproducció social. La importància del treball de cures i la nostra condició de sers interdependents ha quedat tan patent com la nostra relació malsana amb l’ecosistema i un planeta al límit. En temps de pandèmia, el caràcter essencial d’aquells treballs que permeten fer sostenible la vida i dels serveis públics s’ha fet tan evident com la lògica destructora de la globalització neoliberal i la voracitat dels nous gegants logístics i del capitalisme de plataforma.

És sabut que les crisis són punts d’inflexió en què s’obren amenaces i oportunitats. Moments de falta de legitimitat dels poders establerts, però també de noves ofensives contra drets i llibertats. Enfront de la “pandèmia” capitalista, és el moment de practicar, reivindicar i pensar una política de la vida, per evitar que els canvis que vinguin no serveixin per consolidar encara més els privilegis de la minoria.

En la primera edició de la Conferència Historical Materialism a Barcelona, l’any 2019, hi van participar prop de 700 investigadores i activistes de tot el món, que van fer que la trobada fos un espai transversal i pluralista de reflexió crítica i emancipadora. Un espai dedicat al debat viu i dinàmic, però allunyat de les presses quotidianes, que trencava els murs entre activisme i acadèmia i que traspassava les fronteres entre àrees de coneixement i ciències socials i naturals.

Malauradament, les condicions sanitàries no permeten organitzar una segona edició de l’envergadura de la primera ni en el format de presentació obert de ponències. Això no obstant, davant dels canvis que hem viscut durant l’últim any i de la urgència d’analitzar les formes, mecanismes i els dispositius a través dels quals el capitalisme s’està transformant per adaptar-se i aprofundir en una nova realitat de més explotació i misèria, hem decidit portar a terme una nova edició de la Conferència que, tot i que en un format més reduït, permeti posar en comú, des d’àmbits d’estudi i pràctiques diverses, les possibilitats de portar a terme noves lluites col·lectives i plantejar, en definitiva, un escenari de ruptura i de creació d’alternatives en clau política, social i econòmica.

Multimedia

Cartell de les jornades

Information

Date/s
Friday, 2 July, 2021 - 17:00
Saturday, 3 July, 2021 - 20:45
Lloc

Nau Bostik / Barcelona