S’estrena el documental ‘Después de las ocho’ sobre l’alçament racista a El Ejido del 2000 i les diverses cares d’un conflicte que encara és vigent

  • La pel·lícula documental és una coproducció de l’Observatori DESC i BRUNA Cooperativa Audiovisual, finançada amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
  • 20 anys després de l’explosió racista a El Ejido, el film mostra com la regió almerienca és un dels exemples pioners més oblidats i crus de les conseqüències d’un extractivisme exportador que es replica en moltes regions al sud dels Pirineus
  • El documental s’estrena a Diario Público el pròxim 22 de novembre i es podrà veure a la plataforma Filmin

DOSSIER DE PREMSA 

Barcelona, 12 de novembre de 2020. S’estrena la pel·lícula documental ‘Después de las ocho’, un projecte de l’Observatori DESC i BRUNA Cooperativa Audiovisual que arran de l’alçament racista de l’any 2000 a El Ejido explora les diverses cares i conseqüències d’un model agroexportador que continua vigent i es reprodueix en moltes regions al sud dels Pirineus. El documental, finançat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), es podrà veure en obert el pròxim 22 de novembre a Diario Público i a la plataforma Filmin a partir del 23 de novembre.

‘Después de las ocho’ mostra les diverses cares d’un conflicte que s’ha anat expandint al llarg de les darreres dècades a través de la transformació del sud dels Pirineus en un solar per a la agroexportació, l’extractivisme, l’explotació, la xenofòbia i l’emergència de l’extrema dreta. El documental es nodreix d’experiències, retrats i conflictes que hem acabat normalitzant malgrat que vulneren sistemàticament drets econòmics i socials, discriminen per raó de classe, ètnia o gènere i generen impactes ambientals devastadors com a model d’èxit que es reprodueix a escala global.

La pel·lícula documental se submergeix en el model de colonització i explotació agrícola que des de l'època franquista fins als nostres dies s'ha desenvolupat a la regió d'Almeria d'El Ejido. Un model que, després de Maastricht i l'entrada en vigor del Mercat Comú, va convertir aquesta regió en potència exportadora i un referent de la internacionalització de l'economia des dels anys noranta. Però on, al seu torn, l'any 2000 es va produir una violenta persecució contra la població migrant treballadora que sosté la productivitat del camp d'hivernacles més extens d'Europa. Dues dècades després, la ultradreta espanyola ha emergit amb força i avui són determinants a nivell social, cultural i institucional en la zona. El Ejido és un dels exemples pioners més oblidats i crus de les conseqüències d'un extractivisme exportador que ve replicant-se en moltes regions al sud dels Pirineus.

El film documental és el resultat d’un treball de dos anys i es va començar a rodar el febrer del 2020 a la regió almerienca de El Ejido, així com abans, durant i després de l’estat d’alarma a diferents territoris de l’Estat espanyol. El film compta amb un ampli ventall de testimonis que ofereixen una visió polièdrica d’un mateix conflicte de dimensió global, però amb diferents implicacions locals. En el llargmetratge coneixem a persones treballadores del sector agrícola com Spitou Mendy, exsecretari general de SAT Almeria, o Ana Pinto, portaveu de Jornaleras de Huelva en Lucha; a empresaris del sector agrícola com Joaquín López Bernabé; així com a càrrecs polítics com Juan José Bonilla, portaveu regidor de VOX a l’Ajuntament d’El Ejido.

 

Un projecte de l’Observatori DESC

La pel·lícula documental ‘Después de las ocho’ és fruit de diversos projectes sobre els vincles entre extractivisme, drets socials i capitalisme alimentari als pobles del sud d’Europa i el nord d’Àfrica que l’Observatori DESC ha anat desenvolupant els darrers cinc anys gràcies a la participació, coneixements i experiències de persones i col·lectius protagonistes en aquest camí. En aquests anys, l’equip de drets socioeconòmics, justícia ambiental i sobirania alimentària va iniciar una línia estratègica d’enfocament integral centrada en els nexes entre la gènesi i la reproducció de vulneracions, causes i impactes (econòmics, socials, ambientals, culturals i democràtics) que es produeixen, retroalimenten i multipliquen en una espiral devastadora al llarg i ample de la mateixa cadena de subministre d’un model farfood en expansió. Des de El Ejido a Agadir, de Huelva a Larraix, de Binéfar a Múrcia, del Sàhara al Senegal i del Sud dels Pirineus a Berlín, Barcelona, Madrid, Londres, Amsterdam, Brussel·les o Moscou.

Dirigida per Bruna Productora Audiovisual i finançada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), aquesta pel·lícula documental pretén contribuir a abordar el fenomen en tota la seva complexitat i les múltiples dimensions, rostres, vincles i matisos que el travessen, defugint lectures monofocals en favor de la reflexivitat, rigor i pluralitat davant un problema de gran magnitud vinculat a necessitats bàsiques per a la vida humana.
 

Después de las ocho

Direcció: Carlos Juan Martínez

Producció: Ernest Gutiérrez Garcia

Duració: 50 minuts

Subtítols disponibles en català i castellà

 

 
Después de las ocho
 
Después de las ocho
 
Después de las ocho
 

 

Multimedia

despues-de-las-ocho-docu-cartell

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

Follow us on X (formerly Twitter)!