Èxit d'assistència a la preestrena del documental "Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud", de Metromuster i l'Observatori DESC

La sala gran dels cinemes Girona es va quedar petita per a la preestrena Tarajal. Desmuntant la impunitat a la frontera sud, el documental que hem coproduït l'Observatori DESC i Metromuster sobre els fets ocorreguts el 6 de febrer de 2014, dia en què almenys 15 persones van m  orir ofegades a la platja del Tarajal, a Ceuta. En l'intent de creuar la frontera entre Espanya i el Marroc per la platja del Tarajal, van ser rebutjades per efectius de la Guàrdia Civil amb bales de goma i pots de fum quan encara eren al mar. La pel·lícula també denuncia l'arxivament del cas, el passat més d'octubre, sense que s'hagi depurat cap responsabilitat policial ni política.
 
L'Observatori DESC -que és una de les acusacions populars del cas- ha presentat un recurs d'apel·lació per considerar que l'arxiu és precipitat i transmet un perillós missatge d'impunitat. No obstant, l'Audiència Provincial de Màlaga encara no s'ha pronunciat al respecte.
 
 
A la preestrena, que va comptar amb l'assistència de 300 persones -algunes no van poder entrar-hi, lamentablement- van participar membres de diferents plataformes de suport als migrants i contra les lleis a les fronteres. Irene Escorihuela, directora de l'Observatori, i els directors del documental, Marc Serra, Xavi Artigas i Xapo Ortega, van ser els encarregats de presentar i conduir l'acte, que va comptar amb un interessant debat.
 
 
Tarajal: desmuntant la impunitat a la Frontera Sud és un treball d'investigació realitzat per la productora Metromuster, responsable també del documental Ciutat Morta, per encàrrec de l'Observatori DESC, amb qui ha col·laborat estretament en les tasques d'investigació i recerca. El documental, que compta amb el suport d'OSIFE, mostra el testimoni d'experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions de responsables del Ministeri d'Interior, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i, sobretot, la sospita que no es tracta d'un simple cas de negligència policial, sinó que respon a una estratègia planificada en l'aplicació de les polítiques de control migratori.