3es jornades de compra pública socialment responsable 

Aquest passat 10 i 11 de desembre es van celebrar les 3es Jornades de Compra pública socialment responsable organitzades pel grup mixt (administracions-organitzacions socials) en el que hi participa activament l’Observatori DESC des de la seva gènesi al 2012. Un Grup de Compra Pública Socialment Responsable  que va nèixer amb l’objectiu d’aprofundir en el procés d’incidència i transferència de coneixements per avançar en la compra pública ètica com a mecanisme clau per a la garantia de drets i del que hi formen part actualment la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’ACM, FGC, TMB, l’ACUP, Entrepobles, Novact, Suds, Setem i l’Observatori DESC.

En aquesta tercera edició, les jornades de formació es van enfocar al llarg de dos dies, d’una banda, en el principi d'integritat en la contractació pública sobre el conjunt del cicle productiu i la coherència de polítiques de respecte als drets humans en l’àmbit de les administracions i universitats. I de l’altra, en l’intercanvi d’experiències concretes en diferents sectors com l'electrònica, l’alimentació, la salut o la neteja aplicades a Catalunya, l’Estat espanyol i altres països europeus de l’entorn.

Pel que fa a l’Observatori DESC, vàrem conduir la taula d’exposició i debat  relacionada amb El paper de les institucions i administracions públiques sobre les pràctiques agroalimentàries: la compra i la contractació pública com a palanca de canvi o reproducció de models. Amb la participació de Josep Espluga (professor del Departament de sociologia i director del Postgrau en Dinamització Agroecològica Local de la UAB) i Silvia Larrañeta (coordinadora de Promoció i compra pública del Consejo de Producción Ecológica de Navarra), les ponències van versar sobre el règim alimentari actual (corporatiu, industrialitzat i globalitzat) i la capacitat de les administracions públiques per provocar un canvi de rumb cap a models alternatius social i ecològicament sostenibles. Tant des d’un punt de vista integral i estratègic aplicat a les polítiques alimentàries, com també molt especialment des d’un punt de vista pràctic en la gran compra pública que es produeix (directament o indirecta) per mitjà dels menjadors col·lectius i serveis alimentaris que es presten en equipaments i serveis públics (escoles, hospitals, residències i serveis socials, centres de reclusió, infraestructures de transport, etc). En aquest sentit, es va desgranar el cas pràctic del servei de menjador de les escoles infantils d’Iruña-Pamplona -un dels més avançats arreu d’Europa- i com es va dur a terme de forma efectiva un canvi substantiu de model i alhora la seva aplicació també a la tècnica jurídico-administrativa de les licitacions.

Les jornades es van realitzar de forma telemàtica atès el context actual de pandèmia i es van retransmetre per streaming a través del canal de youtube del Grup de Compra Pública Socialment Responsable.

Multimedia

3ers_jornades_compra_publica_responsable