Breu resum de l’informe sobre Espanya del Relator Especial sobre la pobresa extrema de Nacions Unides

L’informe de Philip Alston, el Relator Especial sobre la pobresa extrema de Nacions Unides, ha posat final a la seva visita a l’Estat espanyol sense deixar a ningú indiferent. La seva contundència a l’hora de denunciar l’alarmant situació de pobresa a l’Estat és resultat d’una competent investigació en la qual el relator s’endinsa a les profunditats del país i entra en contacte amb moltes entitats que lluiten cada dia per a canviar aquesta realitat.

Com a conseqüència, l’informe exposa, a trets generals, que és urgent implementar mesures creatives i integrals per a tractar el que ell mateix anomena crisi de l’habitatge, doncs aquest suposa el primer esglaó per combatre l’emergència social. També destaca la greu problemàtica que suposa la precarització laboral, especialment en feines amb sous baixos. En aquesta línia, també es mostra molt crític amb l’abast dels sistemes de protecció social, que considera ineficients des de, fonamentalment, dos angles. El primer, des de la perspectiva de l’accés, doncs existeixen barreres, com ara l’exigència d’estar empadronat en un domicili o la sobre burocratització, que exclouen o dificulten a certs col·lectius l’accés a aquests sistemes (per exemple, a les persones sense llar). El segon, des de la perspectiva de les prestacions, que resulten insuficients (pensió no contributiva bàsica és de 392€).

Alston també posa èmfasis en la necessitat d’advocar per reformes fiscals ambicioses que assegurin un fort impacte redistributiu i que redueixin el frau. Ho fa, denunciant que les persones que es troben en pitjors condicions no són les que estan millor protegides per l’Estat, i també com l’evasió fiscal fa perdre a l’Estat fins a 70 bilions d’euros. Aquest és doncs també un punt essencial. En la mateixa línia, exigeix mesures per a millorar la transparència i el rendiment de comptes.

Per últim, fa un repàs de les particularitats de certs grups especialment vulnerables que es veuen afectats en major grau per la situació descrita i que, per això, són més fàcilment explotables. Entre aquests grups trobem les dones, els menors i joves, els romanesos, les persones migrades, les persones amb discapacitat i, per últim, les treballadores domèstiques i les cuidadores. Descriu com alguns d’aquests grups es troben en condicions de total abandonament per part de l’Estat, vivint en condicions insalubres, patint vulneracions de drets laborals, situacions d’assetjament sexual, i també els efectes negatius de la segregació que condemnen a les noves generacions a mantenir-se en la pobresa, entre altres coses.

Per saber-ne més, cliqueu al PDF.

  • La conferència de premsa va ser transmesa en directe i està disponible en la seva pagina de Facebook
  • L'informe preliminar del Relator després de la seva visita a Espanya està disponible aquí
  • El comunicat de premsa amb les conclusions llançat després de la seva visita  

Multimedia

relator-philip_alston-pobresa-UN