Exigim al President Torra el compliment dels compromisos assolits en matèria d’habitatge i pobresa energètica ara que la Llei 24/2015 és completament vigent

Després de quatre mesos des de la primera reunió amb el President, valorem els treball conjunt però els avenços són pocs: cal aplicar les actuacions pendents i complir el calendari

Avui, el Grup Promotor de la ILP Habitatge – Llei 24/2015, format per les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC, hem mantingut una reunió de seguiment de l’aplicació de la norma amb el President Quim Torra en la qual s’ha posat sobre la taula que no s’han assolit els compromisos assolits al respecte.

A la trobada, han participat també el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la Consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani,  la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya Judith Gifreu, el Secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, el Secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies i el Secretari de Comunicació de la Generalitat, Antoni Molons.

El passat mes de febrer, i després de gairebé 3 anys, vam aconseguir recuperar íntegrament la Llei 24/2015 que el PP i la banca van intentar tombar portant-la al Tribunal Constitucional, recuperant articles imprescindibles.Un més després, vam presentar mesures efectives per tal d’acabar amb l’emergència habitacional i la pobresa energètica a Catalunya i vam exigir al President de la Generalitat la necessitat d’un govern valent per fer-hi front. 

Durant quatre mesos, hem mantingut vuit reunions amb els diferents departaments que aborden tant l’emergència habitacional com la pobresa energètica. La valoració i balanç de les reunions, que es pot consultar aquí.

Com a aspecte positiu, cal mencionar el treball conjunt que abans no existia i el reconeixement de les entitats socials com a interlocutores principals. També s’han fet alguns avenços en quatre de les tretze demandes que vam plantejar.

No obstant, queden avenços claus pendents d’activar i cal donar-los una prioritat real de cara al setembre. No estarem eternament assegudes en una taula, ara cal passar a l’acció i veure resultats reals.

Les demandes principals que hem exigit que s’activin el setembre i la resposta del Govern són les següents:

  • Aplicació immediata d’un pla de xoc per posar la mesa d’emergència a zero abans que acabi l’any 2019. El Govern ho vincula al nou decret llei d’habitatge, reconeixent que és necessari però posposant-ho.
  • Activar una campanya comunicativa dirigida a la població perquè conegui els seus drets i per a l’aplicació plena de la llei al mes de setembre de 2019. El President ha acceptat activar-la al setembre amb urgència.
  • Actualitzar al mes de setembre el protocol de comunicació de desnonaments del  TSJC i la Conselleria Justícia, doncs és del 2013, i obvia la Llei 24/2015. El Govern farà una reunió al setembre amb el TSJC a la que reclamem assistir.
  • Concretar al setembre a través d’un reglament o instrument legislatiu propi un preu i procediment de la cessió obligatòria d’habitatges buits per aplicar-la sense transferir als bancs diners públics. El Departament ho vincula al decret i cal assenyalar que no podem renunciar ni un dia més a mobilitzar habitatge buit dels grans propietaris.
  • Incorporar les propostes d’ampliació de la 24/2015 a les iniciatives legislatives del Govern previstes pel curs 2019-2020 i comptar amb el nostre acord en la forma d’incloure-les. També ho vinculen al decret i hem deixat clar que caldrà comptar amb el nostre vist i plau.
  • Signatura de convenis per acabar amb els deutes abans d’acabar l’any 2019. Hem obtingut un compromís de la Consellera d’Empresa de fer-ho realitat en aquest termini.
  • Implementació del protocol de detecció de casos de pobresa energètica dels Bombers de la Generalitat a tots els parcs un cop finalitzada la prova pilot al novembre. El Conseller d’Afers Socials s’hi ha compromès.
  • Reunió amb el Departament d’Empresa per tal que el protocol d’instal.lacio de comptadors socials de llum i de gas en habitatges en situació d’ocupació pugui veure la llum al llarg del mes de setembre. S’ha obtingut el compromís d’una reunió per fer-ho desencallar-ho aquest juliol.
  • Fer públiques les dades dels talls aturats des de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015 abans del mes d’agost. Tot i la manca de resposta fins al moment, avui mateix s’han aportat noves dades que seran complementades de forma urgent.

El Govern no pot renunciar a fer ús del 100% del potencial d’una llei pionera que ens permet acabar amb l’emergència habitacional, més, havent-la salvat del recurs del PP i la banca.

Multimedia