Participem al III Congrés de Drets Humans de l'advocacia catalana "La justiciabilitat com a garantia dels drets socials"

Dijous dia 1 i divendres dia 2 va tenir lloc el III Congrés de Drets Humans del Consell de l'Advocacia Catalana a Terrassa. Amb el títol "La justiciabilitat com a garantia dels drets socials", van tenir lloc diferents ponències i tallers que posaven sobre la taula la importància de l'ús del dret internacional dels drets humans en la defensa dels drets de les persones.

Després de la presentació a càrrec del president del Consell de l’Advocacia Catalana, el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, l'alcalde de Terrassa, i el Síndic de Greuges, van tenir lloc tres intervencions en el marc general de l'exigibilitat dels DESCA. La primera, de la Sra. Maria Carmen Salcedo de la Universitat de València, destacava la potencialitat de fer servir la Carta Social Europea en la fonamentació dels arguments jurídics, en concret en el dret al treball. En segon lloc, el Sr. Jordi Bonet de la Universitat de Barcelona va fer referència a les mesures cautelars davant del Tribunal Europeu de Drets Humans com a eina per defensar els drets socials en connexió amb altres drets. Finalment, la Sra. Anaïs Franquesa, advocada de drets humans, va centrar-se en com l'ús d'instruments de drets humans regional i internacional

A continuació el president de l'Observatori DESC, Marco Aparicio, va presentar la Guia de Justiciabilitat dels Drets Socials, una publicació que pretén facilitar l'ús dels drets humans en l'advocacia. A la guia es recullen diferents mecanismes de justiciabilitat per a diversos DESCA (dret a l'habitatge, a la cultura, al treball, a la salut...). En breu es publicarà la guia que podrà consultar-se també online.

A la tarda es van desenvolupar tallers simultanis sobre diferents temàtiques. La Irene Escorihuela, Directora de l'Observatori DESC, va coordinar el taller de dret a l'habitatge i subministraments bàsics, amb eines pràctiques per a invocar el dret internacional a procediments com ara execucions hipotecàries o desnonaments per impagament de lloguer, però també explorant possibilitats i dificultats des de les associacions i les administracions locals mitjançant la Llei pel Dret a l'Habitatge.

Celebrem que des de l'advocacia catalana es faci un pas endavant per defensar els drets socials i es comencin a invocar estàndards internacionals de drets humans en els diferents procediments a casa nostra. Així mateix, avançar en l'ús d'instruments com ara les mesures cautelars o les queixes davant del Comitè DESC.

Multimedia