L’Observatori DESC s’uneix a altres entitats per denunciar el conveni EFEC entre el Departament d'Ensenyament i la banca

Aquest dimarts 19, diferents organitzacions unides a la Plataforma per una educació en economia crítica (PLEEC) hem reclamat davant del Departament d’Ensenyament la fi del programa d’Educació Financera a les escoles de Catalunya (EFEC), amb l’objectiu de fer fora els bancs dels centres educatius.

L’EFEC, fruit d’un conveni de col·laboració entre el Departament d’Ensenyament, l'Institut d'Estudis Financers (IEF) i diversos bancs, va posar-se en marxa el 2013 i compta amb una borsa de voluntaris, treballadors/es de bancs i caixes –alguns jubilats– que ofereixen cursos d’educació financera a estudiants de secundària. Aquest curs, els mòduls oferts per entitats com La Caixa, Banc Sabadell, BBVA, Caixa d’Enginyers o Banc Santander ja s'han impartit en un de cada quatre centres escolars catalans, i la intenció és fer-los extensius a la resta de centres per tal de consolidar-los en el currículum i la pràctica educativa.

L'Observatori DESC i la resta d'entitats de la PLEEC considerem que el programa EFEC planteja un model molt parcial i esbiaixat de l'economia i les finances, i que el fet que el Departament d’Ensenyament promogui la presència d’entitats financeres a les aules –algunes rescatades amb diners públics– legitima el seu relat sobre les causes i les sortides de la crisi.

Per aquesta raó, hem presentat al Departament d'Ensenyament una instància per anunciar la creació de la plataforma i la campanya «Eduquem en una economia crítica i plural. Fem fora l'EFEC dels centres educatius».

La directora de l'Observatori, Irene Escorihuela, ha presentat la campanya com a representant de la Plataforma, acompanyada del professor d'economia Xavier Montagut, que ha posat l'accent en la visió esbiaixada de l'economia que aporta l'EFEC; l'alumna de secundària Estel Oleart, del SEPC, que ha reivindicat el dret a una educació plural i crítica; la PAH, amb la presència de nombrosos activistes i la lectura d'una carta de la mare d'uns alumnes que han rebut aquests mòduls formatius; i, finalment, Miren Etxezarreta, del Seminari d'Economia Crítica Taifa, que ha tancat la roda de premsa amb una crítica punyent a l'EFEC.

Tot seguit, quatre representants de la PLEEC han pogut entrar al Departament per presentar una instància per anunciar la creació de la plataforma i la campanya, i per demanar al Departament que es replantegi la continuïtat del conveni.

Amb aquesta primera acció, la PLEEC vol donar a conèixer a la societat el programa EFEC i implicar la mobilització tant individual com d'entitats per aconseguir-ho. Així doncs, tota organització o persona que ho vulgui, pot adherir-se a la campanya a la web de la Plataforma.

Multimedia

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

Follow us on X (formerly Twitter)!