Comunicat de suport al poble grec: El no a la Troika és un no a l’austeritat i la vulneració dels drets socials

El diumenge passat el poble grec va votar i va decidir el seu futur  rebutjant de forma majoritària la proposta de rescat proposada per la Troika. El resultat del referèndum és el resultat d’un exercici de democràcia, on la ciutadania demana reorientar les polítiques europees cap a una major solidaritat i respecte als drets humans.

 

Les receptes imposades per l’Eurogrup i el FMI fins ara han suposat un empobriment general de la població grega i un augment de les desigualtats. Com és habitual en aquests casos, els drets socials són els que estan sent més perjudicats. Els objectius de reducció del dèficit i el deute imposat per la Troika venen acompanyats de retallades en la despesa pública i l’atenció sanitària, sense considerar la necessitat de preservar uns nivells mínims i complir amb les obligacions bàsiques del respecte a aquests drets. La retallada també s'ha produït en drets laborals mitjançant l'atac al dret a la negociació col·lectiva i les llibertats sindicals.

 

Més enllà del govern grec, la UE també és responsable de les vulneracions de drets humans que s’estan cometent a Grècia, en la mesura que incompleix les seves obligacions en virtut del dret internacional. Amb la gestió de la crisi grega la UE està incomplint de forma sistemàtica l’obligació de respectar, protegir i promoure els drets humans derivada dels seus propis tractats constitutius i de la seva Carta de Drets Fonamentals. Al mateix temps, els Estats membres de la UE com Espanya que donen suport a les propostes de la Troika, són contraris a les seves pròpies obligacions i compromisos relatius als drets humans.

Des de l'Observatori DESC volem mostrar tot el suport al poble grec que lluita contra les polítiques d’austeritat i defensa els drets socials. I és que el no a les mesures imposades per la Troika és sobretot un no a unes polítiques d’austeritat que suposen importants retrocessos en l’accés a aquests drets. És cert que a partir d’ara les solucions no seran fàcils. No obstant, caldrà que aquestes solucions tinguin el suport de la ciutadania i que el seu impacte preservi uns nivells mínims de respecte als drets humans.

El govern grec ha donat un exemple de democràcia, que marca el camí a la resta de països del Sud d’Europa. Davant la crisi del deute, la democràcia ha de ser reivindicada, defensada i s’ha de posar al centre de les grans decisions. Els pobles europeus hem de poder decidir sobre aquestes grans qüestions, sobretot en la mesura en que tenen un fort impacte en els drets humans.