XV Curs de Drets Socials 2023

L’Observatori DESC organitza la XV edició del Curs de Drets Socials 2023 del 5 d’octubre al 14 de novembre; si bé l’any passat es va centrar en els conflictes i la defensa del territori, enguany li donem un toc d’actualitat centrant-nos en la transició ecosocial i la gestió d’uns recursos cada vegada més escassos amb una perspectiva social, tot plegat en un context en el qual els drets humans cada vegada estan més en qüestió per part d’alguns sectors socials.

IMPORTANT: És necessària inscripció prèvia a través d'aquest enllaç. TERMINI D'INSCRIPCIO: 2 D'OCTUBRE A LES 23:59h

L’Observatori DESC obrim les inscripcions a la XV edició del Curs de Drets Socials, un programa de formació de referència internacional en matèria de drets i que tracta aspectes en profunditat de la defensa dels Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (DESCA). Després d’una anterior edició centrada en el territori com a bé comú que cal defensar en els conflictes entre les dinàmiques privatitzadores i els drets a la vida i de la natura, enguany el curs se centra en la transició ecosocial -a la qual ens veiem abocades arran de la crisi climàtica- i en la gestió d’uns recursos cada vegada més escassos amb una perspectiva social, tot plegat en un context en el qual els drets humans cada vegada estan més en qüestió per part d’alguns sectors socials. S'adreça a aquelles persones interessades en la defensa dels drets, així com a activistes, estudiants i professionals.

El curs constarà d’un total de tretze sessions -combinant format en línia i presencial-, organitzades en tres blocs, que començaran el 5 d’octubre fins el 14 de novembre cada dimarts i dijous de 18:30h a 20h*. El preu del curs és de 85€, amb una tarifa reduïda de 45€ per a estudiants i persones en situació d’atur. Les places són limitades i la data límit per a les inscripcions és el dilluns 2 d'octubre a les 23:59h. Les formacions es faran en castellà per facilitar la participació de persones d’Amèrica Llatina; també es gravaran i es penjaran al moodle juntament amb els materials del curs perquè totes les persones participants hi puguin accedir.

Les inscripcions s’han de fer a través d’aquest enllaç. En cas de tenir dubtes podeu contactar a través del correu formacio@observatoridesc.org.

Programa

Bloc A: Transició ecosocial o barbàrie 

  • Justícia Climàtica, què és i com aplicar-la? 10 d’octubre, amb Gisela Torrents
  • 27 COPs més tard, serveix d’alguna cosa el Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC)? 17 d’octubre amb Gisela Torrents
  • Límits biofísics del sistema capitalista: dissenyem el decreixement. 19 d’octubre amb Giacomo D’Alisa

Bloc B: Necessitats bàsiques i béns essencials: negoci a regular o drets a proveir?

  • Les cures com a dret: ‘nova normalitat’ i mercantilització. 24 d'octubre. Amb el Grupo de Mujeres de la Red DESC- ESCRnet.
  • Habitatge i descobertura: parc públic i regulació de l’oferta mercantil. 26 d’octubre amb Guillem Domingo i Alfred Palomera.
  • La disputa per la provisió de serveis, béns i subministraments: de l’onada republificadora a les grans corporacions en la contractació pública. 30 d’octubre amb Jordi Colomer

Bloc C: Límits a la impunitat corporativa i la llibertat fiscal 

  • Organització col·lectiva per la defensa del territori: el Moviment d’Afectats per les Represes a Brasil. 2 de novembre, amb Movimento de Afetados pelas Barragems (MAB).
  • Fiscalitat justa? Grans fortunes i corporacions transnacionals. 7 de novembre amb Plataforma per una fiscalitat justa.
  • Regulant l’impacte de les transnacionals.  9 de novembre amb Marta Ribera.

14 de novembre - CLOENDA -  Llibertats en temps de restriccions ecològiques amb Jorge Riechmann

Aquesta formació es fa amb el suport de l’Agència Catalana per la Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona

Informació extra

Esta formación se hace con el apoyo de la Agencia Catalana por la Cooperación al Desarrollo de la Generalitat de Cataluña y del Ayuntamiento de Barcelona.

Multimedia

Amb el suport de

Information

Date/s
Thursday, 5 October, 2023 - 18:30
Tuesday, 10 October, 2023 - 18:30
Tuesday, 17 October, 2023 - 18:30
Thursday, 19 October, 2023 - 18:30
Tuesday, 24 October, 2023 - 18:30
Thursday, 26 October, 2023 - 18:30
Monday, 30 October, 2023 - 18:30
Thursday, 2 November, 2023 - 18:30
Tuesday, 7 November, 2023 - 18:30
Thursday, 9 November, 2023 - 18:30
Tuesday, 14 November, 2023 - 18:30
Date/s

Dimarts i dijous a les 18:30h del 5 d'octubre a 14 de novembre*

*excepte la sessió del dilluns 30 d'octubre

Durada
19,5 hores
Deadline for registration
Saturday, 16 September, 2023 - 00:00
Price
85
Reduced price for students and unemployed people
45
Signup