Nou informe sobre l’estat del Dret a l’Alimentació i la Nutrició el 2022

La Xarxa Mundial pel Dret a l’Alimentació i la Nutrició (Global Network for the Right to Food and Nutrition, en anglès) ha publicat un nou informe sobre l’estat del Dret a l’alimentació i la nutrició el 2022. Aquest informe ens ofereix una imatge d’aquest dret humà clau a tot el món, identificant tendències nacionals, regionals i internacionals i reflectint la seva evolució mundial des de juliol del 2021 fins a finals del 2022.

L’informe -centrat en la connexió entre la guerra, la violència sistèmica i la desigualtat estructural- examina com els actors econòmics poderosos (principalment Estats i empreses) aprofiten aquests conflictes per perpetuar el seu domini sobre els sistemes alimentaris.

Per una banda, s’analitza com diferents conflictes, ocupacions i guerres debiliten els sistemes alimentaris. Així, es veu com la invasió russa d’Ucraïna -essent aquest últim un gran exportador de blat- ha pertorbat el sistema alimentari mundial i ha afegit una capa més a la complexa crisi alimentària actual. També, però, posa en rellevància com passen desapercebuts altres conflictes degut a que no tenen tant efecte en el sistema alimentari mundial (països no exportadors d’aliments com Burkina Faso i la regió MENA), però que sí afecten els sistemes alimentaris locals i nacionals.

Per últim, l'informe investiga les tendències de desigualtats i discriminació en les diferents regions que afecten de forma directa al dret de l’alimentació i la nutrició:

  • Àsia destaca l’augment de l’autoritarisme, unit a la reducció de l’espai per a la societat civil i l’opressió a les defensores de drets humans.
  • Als països africans crida l’atenció el fet que les entitats financeres privades tenen cada vegada una major part del deute extern, fent que països com Ghana, Zàmbia, Kènia i Nigèria vegin reduïda la seva capacitat per fer front a la crisi alimentària a nivell nacional.
  • Les comunitats camperoles i indígenes d’Amèrica Llatina han mitigat l’impacte de la crisi alimentària recuperant pràctiques agroecològiques tradicionals i llavors autòctones, donant-se suport mutu a través d’iniciatives solidàries.
  • A la Unió Europea destaca l’aprovació del Pacte Verd Europeu, però també menciona com les institucions europees no aborden les polítiques relacionades amb l’alimentació de forma integral i en consonància amb la normativa internacional de drets humans.

Us convidem a fer una llegida d’aquest informe que aporta dades molt interessants sobre l’estat del dret a la alimentació i la nutrició amb una mirada global. Actualment només està disponible en anglès, però d’aquí unes setmanes es publicarà la seva versió en castellà.

Multimedia

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

Follow us on X (formerly Twitter)!