Presentació «Make The Shift Directives» al Parlament Europeu

El passat 2 de juny l’Observatori DESC vam ser convidats, juntament amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Sindicat de Llogateres, a la presentació per Leilani Farha, exrelatora d’habitatge de Nacions Unides, del seu informe «Make The Shift Directives» al Parlament Europeu, a Brussel·les.

L’informe, que ofereix directives per protegir el dret a l’habitatge davant de l’embat del capital financer sobre l’habitatge a les ciutats, s’articula a partir d’una investigació global amb diferents experts en l’activitat dels fons d’inversió en l’extracció de rendes de  l’habitatge des de la crisi financera de 2008. La presentació es va realitzar al ple del Parlament en una sessió dedicada a multiplicitat d’organitzacions ciutadanes que investiguen i actuen en defensa del dret a l’habitatge a tota Europa. Vam poder gaudir d’un debat sobre la situació actual als nostres territoris i també va ser una oportunitat per intercanviar perspectives sobre l’evolució dels mercats d’habitatge. 

Davant la crisi de l'habitatge i la desigualtat en el seu accés, l’informe ens assenyala que les causes d'aquesta crisi global són diverses, però la financiarització del mercat immobiliari residencial juga un paper molt important. Dins del model actual, els inversors utilitzen les llars per guanyar el màxim de diners possible, mentre que els governs sovint són passius o fins i tot esbiaixen les regles del mercat per afavorir els interessos dels grans inversors. Però l'habitatge no s'ha de tractar com una eina més per a l'especulació; és un dret humà bàsic i un element essencial de la vida de tothom. 

Les directives de canvi de l’informe s’ofereixen als governs per abordar eficaçment la financiarització de l'habitatge d'acord amb els drets humans. Els experts que col·laboren amb l’informe són una representació dels territoris de conflicte. Entre els experts destaquem la presència de Manuel Gabarre de Sus amb qui l’Observatori DESC va coordinar la investigació «Els fons voltor: una indústria depredadora de les ciutats i els drets humans» sobre els fons voltors al nostre país i els desnonaments com a resultat de la trama d’apropiació dels habitatges hipotecats de la banca. 

Els impulsors de la Iniciativa Llei Habitatge aprofitem el debat amb Leilani Farha per parlar de fons voltors i la llei clarament insuficient que es vol aprovar al Congrés, així com les nostres 6 claus per fer una llei de veritat que acabi amb els desnonaments, atorgueu llar a tot el món i reguleu l'estabilitat i el preu del lloguer.

Multimedia

Representants de l'Observatori DESC, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Sindicat de Llogateres conversen amb Leilani Farha al voltant d'una taula
Portada del programa de mà The Shift Directive

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

Follow us on X (formerly Twitter)!