Sessió inaugural del curs "Els Drets Socials en temps de crisis: eines per la defensa de les necessitats col·lectives"

El dijous 30 de setembre vam inaugurar el nou curs anual de Drets Socials de l'Observatori DESC que enguany porta per títol "Els Drets Socials en temps de crisis: eines per la defensa de les necessitats col·lectives", que comptarà amb 18 sessions, més de 40 ponents i s'allargarà dos mesos.

La sessió inaugural del curs de Drets Socials de l'Observatori DESC que enguany porta per títol "Els Drets Socials en temps de crisis: eines per la defensa de les necessitats col·lectives" ha estat un repàs d'algunes de les lluites més significatives dels moviments socials pels Drets Socials arreu del món i amb una aproximació des de l'Estat espanyol.

Aquesta sessió inaugural titulada "Els Drets Socials en els darrers 30 anys: avenços i retrocessos, universalització vs mercantilització" ha comptat amb la presentació del curs per part de la Directora de l'Observatori DESC, Irene Escorihuela, la presentació de les participants del curs i amb dues presentacions de David Llistar i Queralt Castillo, respectivament, amb rondes de preguntes obertes per a les alumnes.

David Llistar és el Director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona. En la seva exposició inicial va fer un repàs d'alguns dels referents més paradigmàtics dels moviments socials des dels anys 90 fins l'actualitat, mencionant, entre d'altres, el moviment zapatista, moviments antiglobalització, i els moviments contra la guerra, entre d'altres.

Tanmateix, Llistar va parlar dels principals reptes que encarem actualment, com son la crisi climàtica i el concepte de "justícia inter-generacional", les migracions, la precarització laboral i el món del treball, l'emergència de l'extrema-dreta, i la digitalització.

Per la seva banda, la periodista Queralt Castillo ha fet un repàs de l'actualitat dels últims anys des de la seva experiència cobrint i investigant els moviments socials. En la seva exposició, complementant la mirada global de David Llistar i sense deixar de tenir molt present el context internacional, ha ofert enfoc dels moviments socials pels drets centrant-se en l'Estat espanyol i Catalunya. Entre d'altres ha analitzat els impactes de la crisi de 2008 i el sentiment del "no nos representan", en el moment en què el Gobierno aposta per rescatar a la banca i no a la gent.

D'aquest context n'ha destacat el sorgiment de la PAH, el 15M, i l'auge del moviment feminista, entre d'altres, i ha reflexionat sobre com aquests moviments socials han transformat, per sempre, la manera de fer política i la manera com la ciutadania entén com funciona la política.

Aquest curs que, per primera vegada, és amb un format híbrid, compta amb gairebé 40 alumnes entre les modalitats presencial i virtual. A partir d'aquesta sessió inaugural, el curs s'allargarà durant dos mesos.

Consulta tota la informació del curs "Els Drets Socials en temps de crisis: eines per la defensa de les necessitats col·lectives" al següent enllaç.

 

Multimedia

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

Follow us on X (formerly Twitter)!