"Ens cal un compromís ferm del Govern per acabar amb l'emergència habitacional i la pobresa energètica"

El Grup Promotor de la Llei 24/2015 ens reunim amb la Consellera de Drets Socials Violant Cervera i la Secretària d'Afers Socials i Famílies Anna Figueres

El passat dimarts 7 de setembre de 2021 el Grup promotor de la Llei 24/2015, format per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC ens hem reunit amb la Consellera de Drets Socials Violant Cervera i la Secretària d'afers socials i Família Anna Figueres. Catalunya necessita un Govern compromès amb l'aplicació de la Llei 24/2015 per fer front a l'emergència habitacional i la pobresa energètica que patim.

Pel que respecta a l'exclusió residencial, hem posat sobre la taula la necessitat de compliment exhaustiu de la part d'habitatge de la Llei 24/2015, com són les actuacions del nou Govern per tal de fer complir les ofertes de lloguer social antidesnonaments als grans tenidors (control ofertes i sancions), donar resposta a reallotjament obligatori per part de les administracions (mesa d'emergència, mobilització d'habitatge buit etc.), acompanyar als Ajuntaments perquè l'implementin amb els recursos i suport i força suficients, i difondre entre la població i sectors implicats els drets i obligacions que confereix la llei. Els objectius finals són acabar amb els desnonaments i posar la mesa d'emergència a zero. Per aconseguir-ho cal marcar un punt d'inflexió des del Govern, prioritzant el dret a l'habitatge, per actuar amb fermesa i dotant d'un pressupost important les polítiques.

En l'àmbit de la pobresa energètica hem tractat el tema dels convenis signats amb Endesa el passat 29 de març que, recordem, eixugaran el deute acumulat de més de 35.000 famílies vulnerabilitzades i que contempla mecanismes per fer front al deute que es pugui generar en un futur. A dia d'avui aquest conveni no s'ha fet efectiu al 100% i el patiment de les famílies no deixa de créixer per l'acumulació de deute. A més hem volgut saber quin és l'estat de les negociacions amb la resta de les grans companyies subministradores que operen a Catalunya com són Naturgy i Iberdrola.

Durant la reunió tant la Consellera Violant Cervera com la Secretaria d'Afers Socials i Famílies ens han traslladat que l'emergència habitacional i la pobresa energètica són una prioritat de l'actual govern. En matèria de pobresa energètica s'han compromès a treballar per tirar endavant els compromisos inclosos al conveni signat amb Endesa el passat 29 de març. En matèria d'habitatge el proper pas serà una reunió específica amb el Secretari d'Habitatge, Carles Sala, per tal d'entrar a fons en les línies d'actuació del nou Govern tenint en compte les propostes de les entitats socials, com per exemple la Proposició de llei d'ampliació de les mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional que s'està tramitant actualment al Parlament per recuperar les mesures antidesnonaments anul·lades i que es preveu s'aprovi al mes d'octubre.

Aquesta ha estat la primera reunió amb la Consellera Violant Cervera i la Secretària d'Afers Socials i Famílies Anna Figueres. A partir d'aquí el Grup promotor de la Llei 24/2015 seguirem treballant vigilants per tal que el Govern de Catalunya s'impliqui amb totes les forces i faci complir la Llei amb contundència, doncs és una de les claus per acabar d'una vegada per totes amb els desnonaments i la pobresa energètica.

Multimedia