Agenda pel Dret a la Ciutat
L’Agenda pel Dret a la Ciutat és un repositori de propostes d’entitats i moviments socials per a les eleccions municipals de 2019 a Catalunya i l’Estat. Aquest projecte s'ha replicat a França en les eleccions d'enguany amb diverses companyes de la Plataforma Global pel Dret a la Ciutat.
El municipi és l'administració més pròxima a la ciutadania. És l'àmbit institucional i l'entorn social en el qual la ciutadania més podem incidir. Alhora que també és on més quotidianament impacten les desigualtats. Ara que estem a les portes d'unes noves eleccions municipals posem en marxa aquesta Agenda pel Dret a la Ciutat per a fer més visible l'ampli ventall de propostes i mesures que la societat civil organitzada formula a candidatures municipals i ajuntaments per a fer front a cadascuna de les vulneracions o desatencions als drets de les persones. Entenem aquesta agenda com una eina divulgativa, clarificadora al servei de la incidència política de l'agenda social en la campanya electoral i els programes i debats que la conformen. Alhora que una eina de consulta i informació a la disposició de tots els actors, especialment pensada per a candidatures, associacions, càrrecs electes i electors. Per tant, una eina necessàriament pública i fàcilment consultable.
L'Agenda pel Dret a la Ciutat neix com un instrument per a reforçar la incidència de les propostes d'entitats i moviments socials davant unes noves eleccions municipals, sistematitzant-les i agrupant-les en aquesta web. Mesures que les entitats i els moviments socials dirigim a partits, candidats i futurs governs municipals perquè atenguin les necessitats socials, democràtiques i econòmiques de la població.
Aquest treball ha estat impulsat per l'Observatori DESC, amb la participació activa d'una quinzena d'entitats i moviments, entre les quals destaquen la Xarxa d'Economia Solidària (XES), la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE), la Plataforma Aigua és Vida, la Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, Entrepueblos, la Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona, entre altres. Al mateix temps, aquesta iniciativa s'ha fet en coordinació i amb el suport de la Plataforma Global pel Dret a la Ciutat, amb la intenció de replicar la seva metodologia i productes a altres països i ciutats del món davant eleccions similars, com a eina d'enfortiment de l'experiència i les propostes que la societat civil organitzada treballa en diari, i exposa davant unes eleccions com les municipals amb ànim d'incidir en favor dels drets econòmics, socials, culturals, ambientals i democràtics de la població.