Conflictes socioambientals en situació d’emergència. Quines estratègies per aquesta dècada?
Els conflictes socioambientals apareixen de forma recurrent en territoris d’extracció, trànsit, producció i consum d’energia i materials que, finalment, acaben convertint-se en béns i serveis. L’hegemonia del capitalisme financer, lluny de resoldre aquests conflictes, accelera el cicle econòmic i exerceix una major pressió sobre recursos, territoris i poblacions locals. A més, les crisis cícliques del capitalisme es veuen ara agreujades per una crisi de fons: l’esgotament dels recursos i l’escalfament global.
La combinació d’aquestes dues crisis situen un present d’emergència climàtica, però també social, que cal abordar des d’estratègies d’acció que suposin un salt qualitatiu i quantitatiu respecte la dècada passada. Tanmateix, aquestes estratègies varien segons el territori i la repressió, de vegades extrema, a la que son sotmeses les activistes i defensores ambientals.
Així doncs, l’esdeveniment “Conflictes socioambientals en situació d’emergència. Quines estratègies per aquesta dècada?” és una invitació a compartir diferents casos (Mèxic, Marroc, Estat, Catalunya) amb l’ànim de compartir i dibuixar estratègies conjuntes de moviments que viuen en una situació de conflicte.
Participen:
- Vessaments de la mineria al riu Sonora, México. Fernanda Hopenhaym, ONG Poder.
- L'extractivisme miner al Marroc. Mohamed Zougari, membre d'Attack Marroc.
- La contaminació de l'agricultura intensiva al Mar Menor, Múrcia. Natalia Llorente, Ecologistas en Acción Murcia.
- Enfrontar l'emergència. Andrea(s) Speck, 2020, Rebelión por el Clima.
Al finalitzar l'acte compartirem un pica-pica per seguir conversant.
Multimedia
Information
Dv 14 de febrer 19h
LaFede, Carrer Tàpies 1-3, Bcn