Participem al Congrés Internacional Congrés Internacional Drets i Comunitats, a Buenos Aires

L'Observatori va exposar al panell "Conflicte urbà en els tribunals: comunitats i judicialització" a la Facultat de Dret de la UBA

La setmana passada vam participar al Congrés Internacional Congrés Internacional Drets i Comunitats, a Buenos Aires, organitzat ens altres organitzacions, per ACIJ Argentina, Global Namati i el IDRC LAC.

A Amèrica Llatina hi ha una gran varietat d'experiències en què les eines jurídiques han estat utilitzades per comunitats per millorar les seves condicions de vida i recrear noves forma de vinculació amb les institucions i el dret. En les últimes dècades, el litigi estratègic, l'advocacia d'interès públic i l'apoderament legal comunitari s'han tornat canals freqüents de participació ciutadana i de petició a les autoritats, obrint camins d'exigibilitat i experimentació jurídica. Això suposa un treball mancomunat entre professionals i els que són afectats per vulneracions històriques dels seus drets humans, que requereix posar en el centre a les pròpies comunitats, les seves necessitats, prioritats i propostes.

Amb aquest punt de partida, les organitzadores de Congrés ens proposaven visibilitzar, debatre i aprofundir al voltant de les activitats d'actors tècnics i territorials que s'han proposat dur a terme estratègies d'apoderament jurídic i advocacia comunitària per fer efectius els drets de les poblacions més vulnerabilitzades i, entre ells puntualment, dels que resideixen en àrees urbanes segregades.

Els primers dies l'esdeveniment es van realitzar a la Facultat de Dret de la UBA (Universitat de Buenos Aires). Dimecres vam poder assistir tina, Brasil i Colòmbia. A més, vam conèixer de primera mà les experiències de reivindicació de la seguretat en la tinença de TECHOArgentina i de el Movimiento de Ocupantes e Inquilinos (MOI).

Dijous vam assistir a la presentació de el projecte "Desafiant a la segregació socioespacial en grans ciutats llatinoamericanes: empoderament legal comunitari i accés a la justícia", de la mà de la interessantíssima experiència en les viles de ACIJ a Argentina, també de l'Equador i Bolívia. A la tarda, vam assistir a la secció "Els Profanar el dret: Formació jurídica i capacitació legal en assentaments", una taula suggerent sobre la democratització de les eines jurídiques quan es posen a l'servei dels drets i les lluites populars.

Aquest mateix dia, vam explicar la nostra experiència i idees sobre exigibilitat de el dret a l'habitatge a Catalunya ia Espanya, a la secció "Conflicte urbà en els tribunals: comunitats i judicialització". En la nostra intervenció, després d'explicar breument el model d'habitatge a Catalunya i Espanya, vam presentar les vies principals d'exigibilitat i judicialització d'aquest dret, per passar a explicar després les dimensions complementàries i necessàries de la judicialització, el cas de la PAH com a exemple, i algunes idees finals sobre el tema que es va posar en debat.

Divendres vam conèixer la Villa 20, un dels diferents barris autoconstruïts de la ciutat, amb les clarificadores explicacions en primera persona d'el referent de barri Marcos A. Chinchilla. En aquesta villa viuen 30.000 persones en unes condicions d'urbanització precàries i actualment estan lluitant per a la dignificació de barri. Es tracta d'una destacada lluita comunitària perquè es garanteixi el dret a l'habitatge ia la ciutat. A la tarda vam assistir a el tancament de Congrés a la Casa de la Cultura de la Villa 21-24, un equipament urbà comunitari amb una potència cultural altíssima, que exigeix ​​més reconeixement i suport a el govern d'Argentina.

En resum, amb un programa realment complet i una mirada transformadora, ha estat un esdeveniment altament enriquidor pel que fa a continguts, enfocament i també a nivell humà. Estem molt agraïdes a les organitzadores que ens van convidar, pels aprenentatges i la xarxa d'organitzacions que hem pogut conèixer.

Tornem a Barcelona amb eines, idees i experiències valuosíssimes de tota Llatinoamèrica.

Sens dubte, avui més que mai, sabem que les xarxes són esperança i que els drets es defensen.

#DerechoyComunidades #BuenosAires #Derechos #Internacional

Multimedia