Comença la Setmana d'Acció contra la impunitat corporativa

Entre el 14 i el 18 d'octubre té lloc la 5a Sessió del Grup de Treball Intergovernamental de composició oberta (OEIGWG) a Ginebra, el mandat és l'aprovació d'un Tractat Vinculant de les Nacions Unides sobre empreses transnacionals i drets humans. L'objectiu d'aquest tractat és obligar les corporacions a respectar els drets humans, creant un mecanisme perquè els estats i pobles afectats puguin demanar a les empreses transnacionals.

Més de 250 organitzacions pels drets humans, comunitats afectades i sindicats pertanyents a la Campanya Global per reivindicar la sobirania dels pobles, desmantellar el poder de les empreses transnacionals i posar fi a la impunitat, participaran en les activitats organitzades a Ginebra per continuar pressionant als governs i evitar que descarrili el procés. 

L'Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (odhe.cat) i l'Observatori DESC (observatoridesc.org) participaran en les sessions a Ginebra, i realitzaran durant tota la Setmana d'Acció contra la Impunitat Corporativa una campanya per reclamar la responsabilitat de les administracions públiques en la impunitat de les transnacionals:

  • El 12-O l’ODHE va publicar l’informe 'La Dimensió legal sobre l'ocupació del Sàhara Occidental i les seves implicacions sobre els seus recursos naturals', 1 Exemple d'arquitectura legal de l'Impunitat, a usar figures no reconegudes pel Dret Internacional per justificar Acords comercials que impliquin indirectament l'espoli de recursos naturals.
  • El 15-O, coincidint amb el dia internacional de les dones rurals, el ODHE ha publicat el paper 'Desmuntant la immigració ordenada: el cas de les temporeres de la maduixa', on analitza la 'immigració ordenada' com a marc legal per a la importació de contingents de perfils seleccionats basant-se condicions de vulnerabilitat / dependència, que en una economia globalitzada és la dona migrant i amb càrregues familiars definides pel seu lloc en esfera domèstica / reproductiva. Un perfil que a més per la seva baixa protecció legal i laboral, queda exposat a l'explotació laboral i sexual.
  • El 16-O, dia internacional de l'alimentació l'Observatori DESC llançarà el vídeo 'Far food', sobre l’extractivisme alimentari orientat a la agroexportació, les seves conseqüències ambientals en origen i destinació, així com la cultura FarWest assentada en l'explotació laboral i la acumulació com a projecte de progrés i model de desenvolupament econòmic, polític i social fundat en sòl, sol i platja, maó, agroexportació i turisme. Aquest vídeo desmunta el relat oficial que l'alimentació és responsabilitat de consumidors i venedors, i reivindica la responsabilitat pública sobre la restauració pública col·lectiva sobre el model, així com les seves possibilitats d'exercir de palanca de canvi des dels propis serveis ubicats en equipaments públics. Un model públic d'oferta productiva, orientat a la recuperació i promoció de l'economia circular de circuit curt, contribuiria a un canvi de model de sobirania alimentària que el monocultiu agroexportador -un dels grans protagonistes de la crisi ecològica-destrueix.

Més informació:

 

Multimedia

esresponsabilidadpublica-sahara