Memòria 2015

El 2015 ha estat sens dubte un any intens per a l’Observatori DESC. Un any de canvis, un any d’oportunitats. I sobretot, un any de molta feina per tirar endavant el projecte de defensa i promoció de drets socials que és l’Observatori.

El President donava inici a la memòria de 2014 amb la frase “L’Observatori inicia una nova etapa”, fent referència al canviant context polític i la repercussió en les vulneracions de drets humans. L’any 2015 ha consolidat aquesta nova etapa amb diversos relleus a l’equip i a la Junta del DESC. Com a nova directora, he assumit el compromís de convertir en oportunitat els canvis dins l’entitat, incorporant nous perfils i enfortint xarxes i línies de treball. La implicació de l’equip i el suport de la Junta han estat indispensables per poder avançar en aquests reptes i continuar sent l’entitat de drets socials de referència a l’estat espanyol.

Des de l’Observatori sempre hem apostat per exercir de contrapoder i treballar al costat de les lluites i els moviments socials, convençuts que, sense el múscul del carrer, és difícil obtenir canvis garantistes a nivell legislatiu i de polítiques públiques, especialment en matèria de drets. Per aquest motiu, hem participat a diferents campanyes i iniciatives ciutadanes.

En l’àmbit del dret a l’habitatge i a la ciutat, el 2015 hem assolit una fita encomiable: aprovar una iniciativa legislativa popular al Parlament de Catalunya per unanimitat. L’anomenada “ILP Habitatge”, que proposava mesures per donar resposta a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica, va veure la llum com a llei 24/2015 a finals del mes de juliol. Juntament amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Aliança contra la Pobresa Energètica, vam conformar el Grup Promotor, que va recollir més de 175.000 signatures i vetllar pel posterior compliment de la llei, amb formacions i assessorament a nivell municipal, així com seguiment de la tasca de la Generalitat de Catalunya.

També en el camp de la incidència política, vam presentar un informe al juny en què constatàvem els impactes de la vulneració del dret a l’habitatge en el dret a la salut i els drets dels infants. De la mà del grup d’investigació Emigra de la Universitat Autònoma de Barcelona i el projecte Sophie, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, posàvem sobre la taula dades reals sobre la situació d’emergència habitacional a  Catalunya.

L’any 2015 hem continuat amb la línia de defensa del dret a l’alimentació i la sobirania alimentària. Entre d'altres publicacions i campanyes, hem dedicat el curs online anual al dret a l'aigua i l'alimentació, construint així un rellevant projecte de formació en drets humans: a l’estiu també vam organitzar el curs anual de dret a l’habitatge a la Diputació de Barcelona i hem organitzat seminaris i debats de diverses temàtiques.

L’aposta del 2015 ha estat començar a endinsar-nos en el món del dret al(s) treball(s), i per aquest motiu hi vam dedicar el curs anual de drets socials, preguntant-nos sobre la precarietat, el treball de cures o el rol del sindicalisme. En el marc dels treballs i de l’economia alternativa, hem presentat, juntament amb la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i la Red de Redes de Economía Alternativa y Solidaria, una publicació que explora l’enfocament de drets a l’economia social i solidària, enxarxant desenes de projectes d’arreu de l’estat espanyol.

Una de les eines que utilitzem per fer incidència política és el litigi estratègic. L’any 2015 hem estat acusació popular al cas “Tarajal”, arran del qual hem treballat en un projecte documental amb Metromuster sobre la mort de 15 persones a la frontera sud, i hem continuat personats al cas Bárcenas, que ens ha donat accés a la causa Gürtel.

A la vegada, al DESC hem continuat fent d’Observatori, analitzant què succeeix a altres països i participant tant en trobades de xarxes internacionals com en projectes europeus, enfortint així la nostra presència en les lluites globals.

Information

Tipus publicació
Memòries
Data de publicació
2015
Autors/es
Observatori DESC