La reforma FAD del Govern espanyol beneficia les empreses i genera deute il·legítim

La campanya per l'abolició del deute extern "Qui deu a qui?" denuncia que la proposta del Govern espanyol per la reforma e FAD y CESCE és una broma de mal gust. No s'ha comptat amb la societat civil en la seva elaboració i posa en perill la garantia dels drets humans.

Després de casi dos anys d'incompliment en els plaços de presentació de la reforma dels crédits FAD i els segurs per compte de l'Estat de CESCE, el Consell de Ministres aprovà el 6 de novembre la tramitació de les lleis de creació de dos nous instruments, els quals substituiran l'antic Fondo de Ayuda al Desarrollo (FAD). Amb els avantprojectes de la llei del Fondo para la Promoción del Desarrollo (FONPRODE) i de Reforma del Sistema de Apoyo Financiero a la Internacionalización (FIEM), el Govern espanyol respon tard i malament a una vella demanda de la societat civil. Des de fa dècades les organitzacions de la societat civil ve denunciant els crèdits FAD i els segurs CESCE com mecanismes de generació de deutes il·legítims. Els avantprojectes tramitats des del Consell de Ministres al Parlament espanyol no responen en absolut a dita denúncia.


Per a "Qui deu a qui?" amb aquestes propostes el Govern espanyol reviu la pitjor versió del FAD, de la dècada dels 70', en què es ven com AOD crèdits que, a més de generar deute il·legítim en els països empobrits, respon únicament a interessos comercials de les empreses espanyoles. En Aquest sentit, des de "Qui deu a qui?" s'exigeix al Govern que, amb l'objectiu de fer respectar els drets humans, ambientals, econòmics, culturals i socials en els països del Sud, asseguri que tant en el procés de tramitació i discussió dels projectes de llei, com en la futura gestió i seguiment dels mecanismes generadors de deute, s'aseguri la transparència i la participació real de la societat civil.

Adjunt Mida
pdf_2009_11_06_NPleyesFAD_CESCE.pdf 83.14 KB