Informe OIT sobre tendències dels treballs: atur, precarietat i pobresa laboral

L’atur augmentarà a tot el món els propers dos anys. Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreuen de l’informe ‘Perspectives socials i d’ocupació al món -  Tendències 2016’, que l’Organització Internacional del Treball (OIT) ha donat a conèixer aquest dimarts 19 de gener. L'informe fa especial èmfasi en l'evolució de l'atur i de la qualitat del treball productiu durant aquest 2016, així com de la pobresa laboral. El dret al treball, un dels principals drets econòmics, socials i culturals (DESC), es veu fortament condicionat pels indicadors macroeconòmics però també per les polítiques públiques implementades pels governs.

Tot i que l’economia mundial hagi crescut, ho ha fet per sota del previst, i l’OIT alerta que, si es mantenen les respostes polítiques actuals, s’espera un afebliment econòmic continu. L’informe afirma que la causa de la desacceleració econòmica és la “debilitat dels països emergents i en desenvolupament”, combinat amb una “important baixada dels preus de les matèries primeres, sobretot les relacionades amb l’energia” o la disminució a més de la meitat del creixement del comerç mundial.

Augment de l'atur al món

Les taxes d’atur han disminuït en alguns països rics. No obstant això, l’organització mundial no preveu que la crisi mundial de l’ocupació se solucioni. A més, destaca que aquest augment té lloc sobretot en països “emergents i en desenvolupament”, si bé als països del sud d’Europa, tot i que hi hagi algunes millores, les taxes continuen sent altes i en molts països europeus es mantindran prop dels màxims històrics.

La xifra d’atur mundial calculada per l’OIT l’any 2015 és de 197.1 milions de persones, gairebé un milió més que l’any anterior, i 27 més que els anys previs a la crisi. La previsió per al 2016 és que augmenti en 2.3 milions per situar-se en una taxa de 199.4 milions, calculant un altre augment per al 2017.

Major desigualtat d'ingressos

Malgrat la millora de la situació del mercat laboral en les economies més fortes, aquesta és “limitada i desigual”. L’índex de Gini, que mesura la taxa de desigualtat, augmenta significativament als països més avançats del G20. L’any 2015, uns 327 milions de treballadors vivien en situació d’extrema pobresa –menys d’1.90 dòlars al dia en termes de paritat de poder adquisitiu - i 967 milions en situació de pobresa moderada –entre 1.9 i 5 dòlars al dia. Els rics segueixen fent-se més rics i els pobres, més pobres.

Augment de la pobresa laboral

La pobresa de les persones que tenen feina no es redueix, sinó que s'ha estancat durant el 2015. Malgrat la voluntat dels Objectius del Mil·lenni de promoure la feina digna, la baixa qualitat del treball i la manca de protecció social a molts països provoca que una gran part dels treballadors es trobin en situació de pobresa moderada (el 27,9%) i fins i tot extrema (el 12,5%).

Augment del treball precari

L’OIT també adverteix que “la mala qualitat del treball continua sent un problema urgent a tot el món”, com és el cas de l’alta proporció de treball per compte propi i el treball familiar no remunerat. Segons l’informe, el 46% de l’ocupació total es troba en aquesta situació. Això implica un accés limitat als sistemes de protecció social contributiva, a més d’uns “ingressos escassos i volàtils”. La qualitat del treball és encara pitjor per a les dones, ja que en molts països tenen bastant més risc de patir ocupacions vulnerables que els homes.

Recomanacions: necessitat de major protecció social

Davant d’aquesta situació, l’OIT recomana l’aplicació de “mesures polítiques adreçades a la quantitat i la qualitat de l’ocupació, així com a la lluita contra la desigualtat d’ingressos”. Considera necessari i urgent un canvi de les polítiques econòmiques i d’ocupació per “abordar aquestes tendències de llarga durada”. Fa una crida a “reforçar les institucions del mercat de treball i tenir uns sistemes de protecció social amb l’objectiu d’evitar nous augments de l’atur de llarga durada, la subocupació i la pobresa en l’ocupació”. A més, sol·licita un “reequilibri de les iniciatives de reforma”, i en particular la reforma financera, que ha de garantir que els bancs “compleixin amb la seva funció de canalitzar recursos cap a l’economia real i cap a la inversió per al creixement empresarial sostenible i la creació d’ocupació”.

L’organització conclou que “hi ha marge de maniobra en les polítiques macroeconòmiques de molts països”, així que cal utilitzar-lo per evitar un afebliment major de l’economia mundial. D’altra banda, també alerta del risc que un nou descens dels preus de les matèries primeres pugui empitjorar la situació fiscal dels principals exportadors. Per tant, avisa que les retallades de despeses a grans escala d’aquestes economies tindran repercussions a escala mundial, “empitjorant la perspectiva del mercat laboral tant en aquest països com en d’altres”.

Per últim, recomana que els països inverteixin en projectes d’infraestructures, cosa que no significarà una gran despesa en l’erari públic gràcies als tipus d’interès baixos. Considera que la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (OSD), especialment el treball decent i productiu per a tothom, a mig i llarg termini aportarà “significatius dividends socials”, que enfortiran i reequilibraran l’economia mundial. Per aquesta raó, l’informe reclama un “esforç concertat per la lluita contra la desigualtat mitjançant més i millors treballs”, ja que convertir el treball decent en un pilar central de l’estratègia política alleujarà la crisi de l’ocupació, a la vegada que milloraria les diferències socials i contribuiria a un creixement econòmic millor i més sostenible.

Enllaç al document, on es pot llegir un resum i el primer capítol de l’informe.

Multimedia

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

Follow us on X (formerly Twitter)!