X edició del Curs de Drets Socials: "Transformacions dels treballs: una anàlisi des de la perspectiva de drets"

Presentació del curs

Durant bona part del segle XX i avui encara, les nostres societats s'han estructurat al voltant de l'assumpció, més o menys optimista, que l'ocupació pot proporcionar nivells rellevants de seguretat socioeconòmica per a tothom i actuar com a fonament de molts dels drets polítics i socials de què ens hem tractat de dotar.

Avui sabem sobradament que hi ha certeses que s'obstinen a esmicolar-se. La centralitat de l'ocupació com a element estructurador de les nostres vides s'enfronta a un qüestionament com a mínim triple. En primer lloc, els mercats de treball presenten una profunda incapacitat d'incorporació de sectors cada vegada més amplis de la població: les elevades i persistents taxes d'atur que observem al nostre entorn en són la mostra més significativa. En segon lloc, la incorporació als mercats de treball ja no és garantia d'unes condicions de treball i de vida elementalment dignes: les trampes de la precarietat i les diverses formes de pobresa laboral que observem al món del treball assalariat no poden passar desapercebudes. Finalment, l'imaginari de l'ocupació com a pivot de les nostres vides queda qüestionat quan constatem les moltes formes de treball no remunerat –començant pel treball de cures– que són estrictament necessàries pel funcionament de societats dignes d'aquest nom.

En aquest context, què pot voler dir la lluita per unes condicions de treball i de vida dignes? Què pot voler dir la pròpia idea del dret al treball? Quins tipus de treballs, en el sentit més ampli del terme, podem voler per a les nostres vides? A quins ritmes, en quines proporcions i amb quins horitzons sociopolítics? Amb quines formes i dosis d’organització cooperativa i d’autogestió? Amb l'ajuda de quines polítiques públiques? Sota l'impuls de quins actors col·lectius? En particular, quin paper hi pot jugar avui el sindicalisme? I finalment: en quins sentits la perspectiva de drets ens pot permetre replantejar el món del treball com un espai no per l'acatament indefugible de disciplines diverses, sinó pel gaudi de nivells rellevants de llibertat?

Aquesta X Edició del Curs sobre Drets Socials de l'Observatori DESC comptarà amb la participació d'especialistes de diverses procedències geogràfiques, polítiques i professionals que ens ajudaran reflexionar sobre aquests interrogants i, de ben segur, a obrir-ne de nous.

 

Dates: Del 6 d’octubre al 10 de novembre de 2015

Termini d'inscripció: A partir del 27 de juliol i fins el 5 d'octubre de 2014

Horari: Dimarts i dijous, de 18:30 a 20:00

Adreça: C/Bailèn nº 5, Barcelona.

Preu matrícula: 80 € * Estudiants i persones en atur 40 €

Més informació: formacio@observatoridesc.org // Tel. 93 302 6882

* Es donarà certificat d'assistència (amb una assistència mínima del 80% de les sessions)

Inscripcions tancades

 

Programa

Dimarts 06/10 La centralitat dels treballs en la revolució democràtica: què aporta la perspectiva de drets? David Casassas, professor de sociologia a la UB i membre de l'Observatori DESC.

Dijous 08/10 Treballs i vides en comú. Marina Garcés, filòsofa i professora a la Universitat de Saragossa.

Dimarts 13/10 Treball discontinu, flexibilitat i precarietat: dificultats i oportunitats davant les transformacions del capitalisme contemporani. Isidor Boix, coordinador de la Federació Sindical Internacional "IndustriALL Global Union".

Dijous 15/10 Emprenedoria, economia social i ambiental i autogestió: possibilitats i limitacions. Fèlix Pardo, membre de la Xarxa d'Economia Solidària (XES),i Joana Garcia Grenzner, periodista, formadora i investigadora experta en gènere i comunicació.

Dimarts 20/10 ¿Quins treballs? ¿Quins usos del temps? Per un aprofundiment de la democràcia a l’esfera dels treballs. Sara Moreno, professora de sociologia a la UAB, i Nuria Alabao, membre de la Hidra Cooperativa.

Dijous 22/10 Distribució de la renda i polítiques de rendes: es pot garantir l'existència material a tota la població? Daniel Raventós, professor de sociologia a la UB, membre de la Xarxa Renda Bàsica i editor de Sin Permiso.

Dimarts 27/10 Representació sindical i moviments sociopolítics: lluites per una vida digna, dins i fora del centre de treball. Andrés Querol (CCOO), Ramon Font (membre de la Intersindical Alternativa de Catalunya - IAC) i Albert Recio (moderador)

Dijous 29/10 Dones, treballs i nova política. Paula Arce, membre de Dones Juristes, i Yayo Herrero, directora general de Fuhem.

Dimarts 03/11 Treballs i medi ambient: tensions i possibilitats. Joaquim Sempere, professor de sociologia a la UB, i Joana Agudo, consellera representant de CCOO al Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE).

Dijous 05/11 Processos constituents i dret al treball. Xavier Domènech, professor d'història a la UAB.

Dimarts 10/11 Sessió de cloenda: Una carta de drets pel precariat del segle XXI? Guy Standing, economista, professor de la Universitat de Londres i cofundador de la Xarxa Global de Renda Bàsica (BIEN). L’acte final serà convocat juntament amb SinPermiso i tindrà lloc al CCCB.

Amb el suport de:   Amb la col·laboració de:
logo_accd.png

 

 

 

 

 

Multimedia