Meeting of social movements for Climate Justice "Recovering the Future: Building Alternatives"

Des de l’Observatori DESC, conjuntament amb altres entitats de la Xarxa per la Justícia Climàtica, hem estat organitzant la Trobada "Recuperem el Futur: Teixim alternatives" que ha tingut lloc el cap de setmana del 2, 3 i 4 de juliol a l’espai de Can Masdéu, al Districte de Nou Barris, a Barcelona.

Més de 400 persones de perfils i edats diverses han passat per la Trobada al llarg del cap de setmana per participar de les formacions, tallers i activitats culturals. L’espai de Can Masdéu ha permès que tingués lloc un retrobament presencial, amb activitats a l’aire lliure per als diferents públics. Tot plegat per reflexionar al voltant de la transició ecosocial i d’impulsar accions conjuntes perquè aquesta transició sigui justa i garanteixi la sostenibilitat de la vida.

Com a Observatori DESC hem organitzat, a banda de la Trobada en si, diverses de les activitats del programa. El dissabte, vam participar en dues de les formacions de matí. D’una banda, la taula sobre Reptes dels comuns i els ecofeminismes en les transicions ecosocials: el cas de l'aigua, que vam co-organitzar amb l’ODG, ESF i Acció Ecofeminista. I d’altra banda, com a membres de la Campanya No als TCI vam organitzar un taller sobre El Tractat sobre la carta de l'Energia, un obstacle invisible a la transició energètica.

També diumenge vam organitzar una de les formacions del matí. Conjuntament amb el col·lectiu Ni Un Pam de Terra del Prat de Llobregat, vam preparar una taula de debat sobre Habitatge i Defensa del Territori. A banda de l’Andrea Conte de Ni Un Pam de Terra hi van participar el Marc Cerdà, en David Bravo i l’Alfredo Palomera del Sindicat de Llogateres. Si bé el territori és limitat, va quedar clar que la construcció d’habitatge públic i a preus assequibles no està necessàriament en contra de les lluites ecologistes. Són els projectes d'infraestructures i operacions urbanístiques especulatives les que amenacen el territori. Per a la defensa del territori local, cal adoptar una mirada global.

La combinació de formacions, tallers pràctics, debats i concerts ha fet de la Trobada un èxit. Des de la Xarxa per la Justícia Climàtica es valora molt positivament, ja que, com es va fer pal·lès durant la Trobada, generar un espai presencial per recuperar vincles i teixir noves alinaces entre moviments és molt necessari en el context de recuperació incipient de la pandèmia. L’emergència climàtica se superposa a la crisi social, econòmica i de cures, a la vegada que totes aquestes crisis es deriven del sistema capitalista imperant. Així, és cabdal abordar l’emergència climàtica en xarxa amb moviments socials que treballen per enderrocar aquest sistema i fer una transició cap a un món més just i sostenible, que garanteixi el futur a les noves generacions.

La Trobada es va tancar amb una sessió plenària oberta en què es va plantejar la pregunta Anem cap a un nou cicle de mobilitzacions? I sembla que sí. Diverses accions es van posar sobre la taula i el calendari dels propers mesos va quedar ben dibuixat. Esperem que l’evolució de la pandèmia permeti anar recuperant els carrers i les mobilitzacions en xarxa per accelerar la transició ecosocial abans no sigui massa tard.

Recupera el capítol del podcast "(Des)Enredades", produït per l’ODG, sobre la trobada Recuperem el Futur!

Multimedia