L'Observatori DESC presentarà un recurs d'apel·lació per l'arxiu de la causa de Tarajal, que és precipitat i transmet un perillós missatge d'impunitat

La titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Ceuta, María del Carmen Serván, va ordenar ahir el sobreseïment provisional de la causa contra 16 guàrdies civils pels presumptes delictes d'homicidi i lesions imprudents després de la mort de 15 migrants, el 6 febrer 2014, al costat de l'espigó marítim fronterer de la ciutat autònoma i el sobreseïment lliure de la causa seguida pel delicte de prevaricació.

A la Instrucció realitzada, ha estat provat l'ús de material antiavalots per part de la Guàrdia Civil -en concret pilotes de goma i pots de fum- contra el centenar de persones que estaven a l'aigua intentant accedir a la costa espanyola. No obstant això, la jutgessa conclou que els agents de la Guàrdia Civil van emprar el material antiavalots "amb efecte dissuasori" i considera que "no hi ha cap indici que permeti afirmar que els agents imputats van fer un ús inadequat del material".

Des de l'Observatori DESC advertim que no s'ha investigat de forma prou exhaustiva la relació entre l'ús del material antiavalots i la seva proporcionalitat contra persones que es trobaven en una situació d'indefensió, i tampoc les morts produïdes, així com el desistiment del deure de socors per part de les forces de seguretat.

En l'Acte dictat, la jutge reforça el discurs exculpatori per l'absència de normativa que contempli l'ús de pilotes de goma a l'aigua. No obstant això, el fet que no hi hagi cap protocol per a l'ús de material antiavalots contra persones indefenses a l'aigua és un element incriminatori més que posa en dubte l'ús adequat d'aquest material.

Especialment preocupant són algunes de les observacions que realitza Serván, que atribueix la responsabilitat sobre els fets als propis immigrants. La magistrada considera que els immigrants "van assumir el risc d'entrar il·legalment en territori espanyol pel mar nedant, en allau (...) i fent cas omís a les actuacions dissuasòries tant de la força marroquina com de la Guàrdia Civil".

Finalment, la jutgessa conclou també que la devolució "en calent" de les 23 persones que aquell matí sí que van aconseguir arribar a El Tarajal es va realitzar amb la suficient cobertura legal i que aquestes pràctiques no són constitutives d'un delicte de prevaricació.

Des de l'Observatori DESC volem manifestar la nostra profunda decepció per aquesta resolució, ja que entenem que no s'ha realitzat la investigació suficient com per poder dissipar qualsevol tipus de responsabilitat criminal davant uns fets tan greus com la mort de 15 persones. Així mateix, no podem deixar de veure amb extrema preocupació com aquest tipus de resolucions transmeten un missatge d'impunitat en l'ús de material antiavalots a la zona fronterera, i especialment contra persones indefenses a l'aigua. El més greu és que aquestes vulneracions de drets humans vénen emparades pel mateix Ministeri d'Interior, el que posa traves a una actuació efectiva per part de la Fiscalia. Aquest blindatge a nivell legal és el que provoca la impunitat, i per tant, obre la porta a què els fets es puguin repetir en un futur.

Fins ara, la societat civil ha tingut un paper fonamental en el desmuntatge de les mentides que amagaven les versions oficials sobre les morts del Tarajal. Ha estat la ciutadania organitzada, a través de les acusacions populars, la que ha documentat el cas i impulsat la investigació dels fets i la seva denúncia. A partir d'avui, serà més imprescindible que mai que la judicialització del cas vagi acompanyada de la mobilització social per exigir una investigació a fons que permeti arribar a judici i depurar responsabilitats. Per aquesta raó, en els propers dies presentarem un recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Cadis, i seguirem treballant per denunciar el cas a totes les instàncies possibles per tal d'aconseguir que fets com els de Tarajal no quedin impunes ni en l'oblit.

Agenda