03/25/2013

Tres líders socials empresonats per defensar el dret a l’aigua a Equador

Dijous 21 de març varem rebre preocupants notícies d’Equador, s’executava la sentència de 8 dies de presó per tres líders socials de la província d’Azuay, Carlos Pérez Guartambel, Federico Guzmán Paute i Efraín Arpi Soria acusats de sabotatge i terrorisme. Es va dictar aquesta pena que es reduïa d’un any a 8 dies pel fet de ser una causa altruista, l’agost de 2012.

En el marc de les accions de mobilització social en defensa de les fonts d’aigua de Kimsacocha amenaçades per un projecte miner i posteriorment, en les mobilitzacions no violentes contra la Llei d’Aigües que es proposava promulgar en el país, s’inicia el procediment judicial contra els tres líders. Diferents organitzacions equatorianes han denunciat irregularitats en el procés.

La Comissió Interamericana de Drets Humans ja senyalava en el seu segon informe sobre la Situació de les Defensores i Defensors de Drets Humans a les Amèriques, que Equador persisteix en l’ús del sistema penal amb la finalitat de generar fustigació a defensors i defensores de drets humans.

Al novembre de 2012, el Comitè DESC en les seves recomanacions al tercer informe periòdic sobre l’aplicació del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals d’Equador reiterava la seva preocupació per l’absència de consultes que permetin expressar el consentiment dels pobles i nacionalitats indígenes de manera prèvia, lliure i informada sobre els projectes d’explotació de recursos naturals que els afecten. A la vegada, el Comitè esmentava expressament la seva inquietud envers les investigacions i condemnes penals dels líders de Kimsacocha i recomanava a l’Estat equatorià l’establiment de plenes garanties en l’exercici del dret de reunió i manifestació pacífica i la regulació de l’ús de la força en manifestacions socials. En aquest sentit, recomanava clarificar l’aplicació dels tipus penals de sabotatge i terrorisme, càrrecs que s’imputen als tres dirigents de Kimsacocha.

Des de l’entrada voluntària a la presó de Carlos, Federico i Efraín, organitzacions equatorianes amb les que col·laborem en projectes solidaris han obert un procés d’adhesions de recolzament internacional.

Més informació aquí