12/10/2013

El tancament de la Fundació Pachamama, més criminalització de la protesta a Equador

El passat 4 de desembre es presentaren 15 policies per procedir al tancament de la seu de la Fundació Pachamama a Quito. La Fundació Pachamama és una organització reconeguda pel seu treball a favor dels drets col·lectius dels pobles indígenes i de la natura a Equador.

El tancament es va dur a terme per resolució del Ministeri d’Ambient en base al Decret presidencial núm. 16 aprovat al juny. Aquesta resolució al·lega que l’organització ha interferit en polítiques publiques i ha posat en risc la seguretat de l’Estat.

L’organització va participar en l’acte de protesta davant el Ministeri d’Energia el passat 28 de novembre per denunciar l’obertura de negociacions per la instal·lació de empreses petroleres al sud-est d’Equador. No obstant això, nega haver participat en cap acte violent durant la protesta.

Es reafirmen, d’aquesta manera, les mesures que ha adoptat el govern per limitar i regular l’activitat de les organitzacions no governamentals a Equadors, incloent fins i tot mesures de la gravetat de la dissolució de les mateixes.

Des de l’Observatori DESC manifestem la nostra preocupació davant aquests fets, ens solidaritzem amb la Fundació Pachamama i esperem la seua reobertura. La situació de persecució i criminalització de la protesta és una realitat compartida a l’Estat espanyol que s’aguditza amb el nou avantprojecte de la Ley de Seguridad Ciudadana aprovada a finals del més de novembre.

 

Veure manifest de la Fundación Pachamama al fitxer adjunt.

AdjuntoTamañoManifiesto Fundación Pachamama (PDF)53 KB