Interlocutòria | Jutjat de Primera Instància de Torrejón de Ardoz (2012)

Resolucions judicials en favor de la cancel·lació del deute

Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Torrejón de Ardoz

Òrgan:  Jutjat de Primera Instància
Seu:  Torrejón de Ardoz
Tipus de resolució:  Interlocutòria
Núm.  d’interlocutòria:  535/2009
Data:  10 de gener de 2012

El Jutjat de Torrejón de Ardoz estima un recurs de revisió aturant el procediment d’execució hipotecària contra l’executat i contra els fiadors del crèdit. El jutge entén que amb l’adjudicació de l'immoble per part de BANKIA, S.A queda extingit el deute. Un tret distintiu d'aquesta resolució és que s'avança el moment en que el jutjat declara extingit el deute a l'adjudicació de l'habitatge per part de l'entitat financera. Així, ja no tindrà lloc l'inici d'un nou procedimient d'execució hipotecària dirigit contra la resta de bens presents i futurs dels executats i llurs avalistes.

En aquest sentit, la resolució exposa que la possibilitat que estableix l’article 579 de la Llei d’Enjudiciament Civil 1/2000 d’embargar altres béns un cop subhastat l’immoble  està orientada a satisfer el crèdit. En la mesura en que aquest ha quedat saldat amb l’adquisició de la finca per part del banc, no procedeix la continuïtat del procediment. 

El jutge, fent especial menció a la interlocutòria 111/2010 de 17 de desembre de l’Audiència Provincial de Navarra i a la interlocutòria 119/2011 de 16 de setembre de l’Audiència Provincial de Girona,  estima el recurs en base als següents arguments. En primer lloc, destaca que aplicar la regulació de l’execució hipotecària sense tenir en compte la situació de crisis econòmica actual, suposaria eximir de responsabilitat a un dels partíceps, ja que va ser el banc qui va taxar l’immoble de manera irreal o especulativa.

En segon lloc, considera que la pretensió de BANKIA, S.A d’adjudicar-se la vivenda i de seguir endavant amb l’execució, constitueix un enriquiment injust i un exercici abusiu i antisocial del dret que l’ordenament jurídic no permet.

Per últim, fa referència expressa a les interlocutòries de l’Audiència Provincial de Navarra i de Girona, destacant en ambdós casos, la “doctrina dels actes propis”. El jutge recolza que si el banc va taxar inicialment l’immoble en una quantia determinada, ara, en el moment de l’adjudicació,  l’ha d’incorporar al seu patrimoni donant-li el mateix valor.

+ Descarrega't aquí la sentència (PDF)

+ Veure llistat complet de sentències

AdjuntMida
Interlocutòria Torrejón de Ardoz 10-01-2012 (Pdf)60.98 KB