Sentència | Audiència Provincial de Ciutat Real (2011)

Resolucions judicials en favor de la cancel·lació del deute

Audiència Provincial de Ciutat Real

Òrgan: Audiència Provincial
Seu: Ciutat Real
Secció: 
Tipus de resolució: Sentència
Nº de Sentència: 1/2011
Data: 17 de gener de 2011

Aquest cas fa referència a l’intenció de l’entitat bancària BBVA, basant-se en la responsabilitat universal del deutor, de donar continuïtat al procediment d’execució hipotecària 14 anys després d’haver-se adjudicat el bé immoble.

El Tribunal desestima les pretensions de l’entitat bancària a partir de dos arguments. En primer lloc, considera que l’adjudicació de l'habitatge pel banc suposa la satisfacció plena del crèdit. D’aquesta manera, l’embargament d’altres béns suposaria un enriquiment injust perjudicial per a l’ executat.

Així, l’Audiència de Ciutat Real entén que quan el banc s’adjudica i incorpora l’immoble al seu patrimoni, ho està fent d’acord amb el valor del mercat. Aquesta incorporació no representa un increment tan sols del 50% del valor de taxació, sinó del total, de manera que el deute queda efectivament cobert. Conclou, per tant, que no es pot admetre la reclamació de l’entitat financera perquè s’ha complert amb la finalitat del procediment d’execució reconeguda a l’article 579 de la Llei d’Enjudiciament Civil 1/2000, que és la satisfacció del crèdit.

En segon lloc, el Tribunal considera un “retràs deslleial” els 14 anys transcorreguts desde que l’entitat bancària es va adjudicar l'habitatge fins que ha exercitat l’acció. Aquest excessiu lapse de temps suposa un acte equívoc que condueix a que el deutor consideri extingit el deute. A més, el Tribunal destaca que durant tots aquests anys l’entitat bancària pot haver-se beneficiat econòmicament amb l'immoble, fet accentua l’idea d' “enriquiment injust per part del banc”.

+ Descarrega't aquí la sentència (PDF)

+ Veure llistat complet de sentències

AdjuntMida
Interlocutoria Ciudad Real 17-1-2011 (PDF)163.12 KB