Qui som

L'Observatori DESC és una plataforma d'entitats i persones creada en 1998 amb l'objectiu de mostrar que tant els drets civils i polítics- dret a la llibertat d'expressió, a la vida, al vot, etc- com els drets econòmics, socials, culturals i ambientals - dret a l'habitatge, al treball, a l'educació, a la salut, a l'alimentació - són drets fonamentals de totes les persones.

>> Consulta aquí el Plà estratègic de l'Observatori DESC 2015-2017

>> Auditories: 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016

Drets Socials >>

 

Dret a l'habitatge >>

 

 

L’Observatori concentra els seus esforços en desmuntar la percepció devaluada dels drets socials -dret a l’habitatge, al treball, a l’educació, a la salut, a l’alimentació- en relació a d’altres drets considerats fonamentals com els drets civils i polítics i els drets patrimonials.

Per fer-ho, l’Observatori combina la incidència política amb la investigació, i l’organització de cursos i xerrades.  Així, es promouen investigacions, s’organitzen cursos i xerrades, i s’acompanyen reivindicacions i lluites populars. Tot plegat, sense perdre de vista la importància del treball en xarxa i la participació en campanyes.

L'objectiu principal de l'Observatori DESC és promoure una visió integral dels drets humans que reconegui que tots els drets -civils, polítics, econòmics, socials, culturals i ambientals- són drets fonamentals de totes les persones. Aquesta visió integral implica fer dels drets expectatives plenament exigibles, així com instruments aptes per garantir les necessitats bàsiques i l’autonomia de llurs destinataris.

Junta
President: Marco Aparicio, Professor de Dret Constitucional de la Universitat de Girona (UdG).
Vocals: Mireia Belil, Encarna Bodelon, Natalia Caicedo, David Casassas, Eva Fernandez, Iolanda Fresnillo, Jordi Mir, Xavier Pedrol, Alfons Pérez, Juanma Pericàs.
Equip tècnic
Direcció: Irene Escorihuela, llicenciada en Ciències Polítiques i Dret, Màster d'Advocacia.
Equip: Guillem Domingo, Ernest Gutiérrez, Joaquim Arrufat, Gina Cortés. Conveni amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Barcelona: Lucía Delgado, Juan José Ramón García.
Assemblea
Són membres de l'Observatori DESC les següents persones i organitzacions:
Membres: Amnistia Internacional (observadors), Centre de Drets Humans Irídia, Comissions Obreres de Catalunya, Dones juristes, Grup Antropologia Jurídica de la Universitat de Barcelona, Institut de Drets Humans de Catalunya, Intersindical Alternativa de Catalunya; Martí Batllori, Gonzalo Boyé, Rafa de Cáceres, Isabel Elbal, Mercè Pidemont, Ramon Plandiura, Raquel Rodríguez, Joan Uribe.
 
 

L’Observatori treballa a partir de tres àmbits d'acció:
Catalunya: a partir del treball en xarxa, de la participació en campanyes, i accions d’incidència política i de formació.
Amèrica Llatina: mitjançant projectes de cooperació internacional, principalment a la zona andina.
Internacional: mitjançant la incidència a Nacions Unides i la implicació en xarxes i campanyes.