05/24/2017

Presentació del Sindicat de Llogaters i llogateres

Després de mesos de gestació, el nou Sindicat de Llogaters i Llogateres  es va presentar a Barcelona el passat 12 de maig per fer front als abusos immobiliaris i l'escalada de preus de lloguer. La iniciativa ha estat impulsada per l'Observatori DESC amb  d'altres col·lectius que lluiten pel dret a l'habitatge i ciutadans com la FAVB, 500x20, Desllogades o la Hidra i moltes persones llogateres i activistes.  

La situació dels inquilins a la ciutat de Barcelona, ​​però també en altres grans ciutats, és insostenible i vulnera diversos elements bàsics del dret a l'habitatge. Alhora, naixia també el Sindicat de inquilines de Madrid. Lluny de ser una opció estable, els contractes acaben als 3 anys i no hi ha límit per a l'increment del preu, de manera que moltes persones han de deixar el seu pis davant l'augment del lloguer. Els barris més cèntrics de Barcelona estan sent despoblats, ja que els veïns i veïnes no poden assumir els preus.

Algunes de les causes d'aquest complex procés són la conversió en apartaments turístics habitatges residencials, o la transformació en habitatges de luxe per a persones amb alt poder adquisitiu. Fons d'inversió i grans fortunes estan centrant el seu negoci a l'habitatge a Barcelona, ​​desplaçant i expulsant així a la població dels seus barris i fins i tot de la ciutat.
Per això, el Sindicat d'Inquilins i inquilines pretén lluitar contra l'augment de preus, reclamar més habitatge públic i un control de preus, així com contractes més llargs i limitar les comissions abusives d'intermediaris com les immobiliàries. Des del Sindicat, una forma d'organització comuna en altres països però inexistent a Espanya, es vol mobilitzar els inquilins i inquilines i també oferir tallers col·lectius i assessorament jurídic i tècnic.

El passat divendres 12 de maig més de 1.000 persones van presenciar l'acte de llançament del Sindicat a Barcelona, ​​que convoca a una primera assemblea oberta de ciutat el divendres 26 de maig, 18.30h al Av. Mistral, 28.