02/09/2016

L'Observatori DESC participa al seminari Sembrar l'Asfalt per reflexionar i impulsar l'Agricultura Urbana i Periurbana

Com a membre de l'Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya (ASAC), l'Observatori DESC us convidem a participar al seminari Sembrar l'Asfalt, que tindrà lloc a Barcelona els dies 10, 11 i 12 de març a Barcelona, amb l'objectiu de promoure l'Agricultura Urbana i Periurbana a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Les jornades, organitzades per l'ASAC i la Xarxa de Consum Solidari (XCS), volen esdevenir un espai ampli de trobada, intercanvi, reflexió i debat sobre aquest tipus d'agricultura per avançar cap a la Sobirania Alimentària i impulsar la transformació social.

Durant els darrers quinze anys, l'acció col·lectiva de les entitats i col·lectius que integren el moviment per la Sobirania Alimentària de l'AMB han posat en marxa la incipient transició agroecològica de la metròpoli barcelonina. La munió de projectes de producció; grups i cooperatives de consum; horts comunitaris; lluites i iniciatives d'educació, divulgació, sensibilització i recerca-acció que s'estan desenvolupant actualment en clau de Sobirania Alimentària al territori metropolità, són una prova fefaent que aquest procés està en auge i no té aturador.

En aquest context, l'emergència alimentària que pateix bona part de la ciutadania, per una banda, i l'entrada a diversos consistoris metropolitans de noves propostes municipalistes, per l'altra, plantegen nous reptes i oportunitats d'acció que és necessari explorar.

A continuació podeu consultar el programa de les jornades, que tindran lloc dijous i divendres al Palau Alòs (Sant Pere Més Baix, 55, Barcelona) i dissabte al Casal de Barri Pou de la Figuera (Sant Pere Més Baix 70).

DIJOUS 10 DE MARÇ.  PALAU ALÒS

L'agricultura urbana i periurbana des d'una perspectiva de drets

 • 17:45h Presentació de les jornades. Xavier Montagut, XCS
 • 18:00h Dret a produir. Reptes i oportunitats de la producció agroecològica a l'AMB. Mònica Vargas, pendent de confirmar (Cal Notari i Xarxeta de Productors Agroecològics de Catalunya) i Xavier Safont-Tria (Can Tria)
 • 19:00h Horts socials i comunitaris i emergència alimentària. Guillem Tendero (ASAC)
 • 19:45h Ecofeminisme, Agroecologia i dret a la ciutat. Rosa Binimelis (Càtedra en Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Uvic)
 • 20:30h Cloenda

DIVENDRES 11 DE MARÇ. PALAU ALÒS

L'agricultura urbana i perirubana des d'una perspectiva territorial

 • 18:00h Agricultura a la ciutat, ciutat a la bioregió. Nerea Morán (autora del llibre Raíces en el asfalto)
 • 18:45h Per què estem perdent el mosaic agroforestal? Metabolisme social i ús del territori. Enric Tello (Doctor en història contemporània i Catedràtic del Departament d'Història i Institucions Econòmiques de la UB)
 • 19:45h Els parcs agraris, una figura de transició cap a la governança alimentària. Sònia Callau (Diputació de Barcelona)
 • 20:30h Cloenda

DISSABTE 12 DE MARÇ. CASAL DE BARRI POU DE LA FIGUERA

Promoció de l'agricultura urbana i periurbana a l'àmbit internacional

 • 11:00h Els aprenentatges del programa ProHuerta d'Argentina: una experiència a gran escala basada en els principis de l'agroecologia. Roberto Cittadini (Programa ProHuerta)
 • 12:30h La Sobirania Alimentària a les zones metropolitanes europees. Henk Renting (RUAF Foundation)
 • 14:00h Dinar

Agricultura urbana i periurbana, municipalisme i emergència alimentària: reptes i oportunitats

 • 16:00h Taula rodona:

- Madrid: Kois Fernández Casadevente, Red de Huertos Urbanos de Madrid

- València: Josep Manuel Pérez, participant de Per l'Horta

- Saragossa: Olga Conde (pendent de confirmar), Plataforma en Defensa de la Huerta Zaragozana

- Barcelona: Carles Soler, participant en el Consell Alimentari Municipal de Barcelona - Revista Soberanía Alimentaria.

 • 18:30h Espai de treball participatiu. Reptes i oportunitats per la promoció de l'agricultura urbana i periurbana a Barcelona.
 • 20:30 Cloenda

Podeu inscriure-us a les jornades clicant en aquest enllaç.