04/10/2018

Novetat! Informe sobre la situació del dret a l'habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en la salut a Barcelona

Avui dia 10 d'abril de 2018 ha estat presentat en roda de premsa l'informe "Informe sobre la situació del dret a l'habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en la salut a Barcelona", que s'enmmarca en un treball conjunt de la PAH de Barcelona, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, l'Observatori DESC, Enginyers Sense Fronteres i l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Aquest Informe és el primer volum d'un estudi sobre la situació del dret a l'habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en la salut a Barcelona, anomenat "Radiografies de la situació del dret a l’habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en la salut a Barcelona", i tindrà continuïtat amb nous volums al llarg de l'any 2018.

Aquesta primera publicació de la sèrie mostra els 100 primers casos de les dades recollides a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Barcelona (PAH BCN) i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) en el període de juliol a desembre de 2017. Per dur-ho a terme s'ha elaborat un qüestionari de 247 preguntes on es recullen dades de perfil sociològic, de salut, d'habitatge i de pobresa energètica de cada cas. Aquests qüestionaris han estat ordenats i sistematitzats en una base de dades que ens ha permès fer l'anàlisi exhaustiu de la problemàtica d'emergència habitacional i accés a subministraments bàsics de les persones enquestades.
 
L'informe, després d'una anàlisi del marc jurídic i legal del dret a l'habitatge i introduïr la relació de la salut amb la inseguretat residencial, inclou dades sobre casos de 100 famílies afectades per problemes d'habitatge (tant d'hipoteca, lloguer i ocupacions) i del seu accés als subministraments bàsics. En aquest estudi s'analitza el perfil sociològic de les famílies, l'estat de salut autopercebuda, la tipologia del problema en règim de tinença de l'habitatge de la persona enquestada i la garantia a l'accés dels subministraments bàsics i la pobresa energètica.
 
Les dades d'aquest nou Informe són rellevants en la mesura en que es tracta d'informació que no recullen les fonts estadístiques oficials i tenint en compte que és la primer de les publicacions anteriors similars de l''Observatori DESC en col·laboració amb la PAH, que inclou dades sobre hipoteques, lloguers, ocupacions, pobresa energética i efectes sobre la salut.
 
AdjuntMida
estudi-salut-odesc-alta.pdf5.87 MB