09/14/2016

Lloguer: en marxa el grup de treball sobre els criteris d'una futura LAU

El problema amb el lloguer es generalitza: inestabilitat, preus molt elevats, escassetat d'oferta... Ahir l'Observatori DESC va participar, juntament amb entitats i experts, en el grup de treball posat en marxa pel govern de la Generalitat per debatre els criteris que hauria de tenir una futura llei de lloguer. A partir d'una proposta de la Càtedra d'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, es va debatre sobre diferents principis i postures en relació amb el llogater i el propietari. Es van posar sobre la taula el models del dret comparat que més havien augmentat el seu mercat de lloguer: l'alemany, el francès, l'austríac, el suec... Un dels primers temes, el de la durada del contracte, va despertar posicions oposades davant la possibilitat de considerar la proposta de convertir un lloguer en durada indefinida.

Es preveuen vuit sessions on s'abordaran temàtiques com el cessament del contracte o els drets de les parts. Durant la reunió ja es va avançar que el debat més acalorat seria el relatiu al control dels preus i les pujades de la renda, que esprevist per a l'última sessió. Entre els participants, a més de la Secretaria d'Habitatge i l'Agència d'Habitatge de Catalunya, es troben economistes, la Universitat de Barcelona, ​​el Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya, la Fundació Hàbitat 3, l'Observatori DESC, la Plataforma per un Habitatge Digne, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Ajuntament de Barcelona, ​​el Consell de Col·legis d'Administradors de Finques de Catalunya, el Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, el Consell de Col·legis Oficials d'Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, l'Associació de Promotors de Catalunya, Gestors d'Habitatge Social de Catalunya, la Companyia Espanyola d'Habitatges de Lloguer i Solvia.

Des de l'Observatori DESC, els temes centrals que volem defensar a aquest espai són: la seguretat en la tinença i l'assequibilitat, és a dir, la seguretat i estabilitat. Això es tradueix en una durada del contracte que permeti projectar la vida de les famílies en el seu habitatge, i en els preus del lloguer. També és important saber com es preveuran els desnonaments per impagament de lloguer, si de manera expeditiva (impagament d'un mes de renda) o més garantista amb l'inquilí. Així mateix, la regulació del lloguer social també és una de les temàtiques importants a tractar.

Els criteris d'una llei de lloguer han de considerar l'habitatge com un dret humà i tenir en compte la seva funció social, i no facilitar la inversió i especulació amb ella. Actualment el 40% dels habitatges que es compren a la ciutat de Barcelona són per a inversió, no per viure, i augmenten les SOCIMIs i grans empreses que veuen en el lloguer una font rendible d'ingressos (veure el nostre informe sobre inversió en el mercat immobiliari espanyol aquí).