10/05/2016

Llançament internacional de l'Observatori de Dret a l'Alimentació i a la Nutrició a la FAO

L'Observatori de dret a l'alimentació i a la nutrició 2016, ‘Las semillas en manos de los pueblos’, es presentarà a Roma i revelarà les amenaces a les que els sistemes de llavors pageses s'enfrenten així com a la destrucció accelerada de la biodiversitat agrícola.

Tot i que alimenten el món i ofereixen resiliència davant dels desastres naturals, els sistemes de llavors pageses s'enfronten a greus amenaces de destrucció accelerada de la biodiversitat agrícola a causa de la captura de la natura per part de les corporacions i l'agricultura industrial. Cada vegada més, les corporacions transnacionals de les llavors i els agroquímics busquen privatitzar, monopolitzar i controlar les llavors patentant i mercantilitzant la font mateixa de la vida. Mentrestant, les comunitats pageses i indígenes, que han desenvolupat i protegit les llavors durant mil·lennis, veuen els seus drets a conservar, utilitzar, intercanviar i vendre llavors eclipsats per una agenda corporativa que prioritza els beneficis sobre els drets humans i la conservació sostenible de la natura.

Com en edicions prèvies, el reconegut Observatori de dret a l'alimentació i a la nutrició serà presentat el 13 d'octubre a la seu de la FAO a Roma, i analitzarà aspectes crucials sobre les llavors i la biodiversitat. Aquest exposarà com la captura corporativa de les llavors i els recursos naturals -terra, aigua, boscos- està tenint un gran impacte en la forma en que el menjar es produeix.

Les llavors i la biodiversitat agrícola han estat elements centrals de les lluites dels moviments socials durant dècades. No obstant, tot i les múltiples interrelacions, els esforços per a la realització del dret humà a una alimentació i nutrició adequades fins ara els hi han prestat una atenció insuficient. L'edició del 2016 de l'Observatori de Dret a l'Alimentació i a la Nutrició - ‘Las semillas en manos de los pueblos’ - explora formes de curullar aquesta llacuna i de promoure una agenda més forta per avançar en aquestes lluites interconnectades.

En relació amb l'edició d'aquest any, Olivier De Schutter, antic Relator Especial de les Nacions Unides sobre el Dret a l'Alimentació (2008-2014) i actual membre del Comité de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides, apunta: "Les comunitats de tot el món estan construint xarxes alimentàries alternatives, així com noves formes de produir i consumir aluiments i compartir llavors. Estan sortejant el sistema alimentari general i les impressionants desigualtats i la concentració de poder que el caracteritzen. La batalla al voltant de les llavors i la biodiversitat agrícola il·lustra això, possiblement millor, que qualsevol altra part del sistema alimentari. La sociodiversitat es presenta com una eina clau per a la preservació i la millora de la biodiversitat agrícola, i la sobirania alimentària com una condició per a la plena realització del dret a l'alimentació. Per tant, aquesta edició de l'Observatori del Dret a l'Alimentació i a la Nutrició és una invitació a passar a l'acció: per trobar alternatives i qüestionar la narrativa general respecte a què suposa un avenç i com mesurar-lo".

Així mateix, s'ha de reconèixer el paper central de les dones com a guardeses de les llavors i la biodiversitat,  ja que són expertes no reconegudes i invisibles en aquestes qüestions i han de participar en la presa de decisions. Això no obstant, el que cal canviar sobretot és el sistema de valor actual que prioritza les llavors i els aliments per el benefici sobre les llavors i els aliments (drets, no productes bàsics) per les persones que els produeixen i els seus hereus. Sense aquest canvi no podem avançar.

Per contacte amb els mitjans, escriu a delrey@fian.org i accedeix a la guia de mitjans.

Per més informació sobre el llançament, fes click aquí. Segueix les actualitzacions a la pàgina de Facebook.

http://www.righttofoodandnutrition.org/watch
#RtFNWatch