01/18/2017

L'Índex de Referència dels Preus de Lloguer a Catalunya: un primer pas contra els lloguers impossibles

Ahir es va donar per finalitzat el grup de treball, convocat pel govern de la Generalitat, per fixar els criteris sobre la regulació del lloguer a Catalunya. Després de mesos debatent sobre qüestions relatives a una futura llei d'arrendaments urbans catalana, ahir es van presentar les conclusions del govern, amb la proposta d'iniciar un índex de referència de preus del lloguer. 

Des de l'Observatori DESC considerem que l'Index és un primer pas en la intervenció al mercat de lloguer, fins ara auto-regulat i en una espiral d'encariment de les rendes. Tanmateix, caldrà tenir diversos aspectes en compte:

- L'índex és "de referència", és a dir, orientatiu. No es tracta d'establir uns preus vinculants, i per tant la seva aplicació és, ara per ara, incerta. Els incentius per als arrendadors encara no estan definits, però podrien consistir en ajuts o de caire fiscal. És una mesura d'impuls, si bé sufragada per l'administració, que hauria d'anar acompanyada de mecanismes coercitius. 

- Els mecanismes sancionadors podrien estar vinculats als lloguers abusius, fet que s'ha de desenvolupar legislativament en els propers 9 mesos.

- Els preus que s'establiran són els preus de mercat actuals, i per tant força elevats. Serà important fer seguiment de la construcció de l'índex; l'elaboració estarà participada tant per associacions de propietaris com de llogaters, així com per l'administració.

- Aquesta mesura ha d'anar acompanyada d'una legislació que estableixi un control de preus dels lloguers, així com dels increments de les rendes, i d'una nova Llei d'Arrendaments Urbans que protegeixi l'inquilí augmentant la durada dels contractes, entre d'altres qüestions urgents. Dels criters del Govern extrets del grup de treball, la proposta del 5+3 és insuficient, i moltes de les qüestions queden en certa ambigüitat. Per últim, no es pot deixar de banda la prioritat de l'augment del parc públic de lloguer, actualment d'un 1,5%.