09/30/2013

Carta al President Cartes davant la preocupació per la situació dels drets humans a Paraguai

El passat 18 de setembre l’Observatori DESC i altres organitzacions que treballen a Paraguai van fer arribar una carta al President Horacio Cartes, mostrant la seva preocupació davant el deute històric pel que fa al conflicte per la terra i les seves conseqüències fins avui. Paraguai és el país amb l’índex més alt de concentració de la terra del món (0.93 Índex de Gini de concentració de la terra –FAO segons Cens Agropecuari de 1991).

En els últims 10 mesos, 3 líders camperols han estat assassinats i més de 115 persones en els últims 20 anys, pràcticament tots sense una investigació ni les garanties judicials per esclarir aquestes morts. La Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) condemnava el 29 d’agost, l’assassinat de Lorenzo Areco, Secretari de Terra i Reforma Agrària del Comité Ejecutivo de la Organización Campesina Regional de Concepción (OCRC) i Director de Catastro de la Municipalidad a la localitat de Yby Yau.

Les organitzacions sotasignants s’adhereixen a la condemna realitzada per la CIDH, recorden les obligacions en matèria de drets humans de l’Estat i demanen la investigació d’aquestes morts i polítiques que acabin amb aquesta històrica inequitat en l’accés a la terra pels camperols i camperoles paraguaians.

Veure carta en castellà aquí