07/05/2016

L’expert independent de l'ONU en deute i drets humans alerta sobre les conseqüències del deute en els DESC a Grècia

Diverses organitzacions socials, entre les quals es troba l'Observatori DESC, vam organitzar aquest dilluns 4 de juliol un debat per presentar el darrer informe de Juan Pablo Bohoslavsky, expert independent de Nacions Unides en deute i drets humans, que es troba de visita a Barcelona. L’informe és resultat de la seva missió a Grècia i recull les conseqüències del deute extern i altres obligacions financeres internacionals en els drets econòmics, socials i culturals (DESC) del país.

L’acte, celebrat justament un dia abans de l’aniversari del referèndum a Grècia que va rebutjar les condicions de rescat proposat per la Unió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu, va comptar amb la presència, a més de Bohoslavsky, de la directora de l’Observatori, Irene Escorihuela, i de amb membres de la Plataforma per una Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) i l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG). També  van participar representants polítics a diferents administracions: l'eurodiputat de Podemos Miguel Urbán; la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant i el responsable de Justícia Global de l'Ajuntament de Barcelona, David Llistar.

Juan Pablo Bohoslavsky és l'actual expert independent de l'ONU sobre les conseqüències del deute extern i les obligacions financeres internacionals dels Estats per al ple gaudi de tots els drets humans, en particular els DESC. Arran de la invitació del govern grec, Bohoslavsky va realitzar una visita al país del 30 de novembre al 8 de desembre de 2015. El seu objectiu era fer un seguiment de la visita de l'anterior titular del mandat el 2013 i avaluar en quina mesura la crisi del deute i més particularment el programa d'ajust en curs han provocat vulneracions de drets humans. Les seves conclusions es recullen a l'informe tramès al Consell de Drets Humans el passat mes d'abril.