Èxit de participació al monogràfic de l'Escola d'Estiu de la Diputació de Barcelona

El dimarts i el dijous de la setmana passada vam realitzar el monogràfic "Noves perspectives per garantir el dret a l’habitatge digne" en el marc d l'Escola d'Estiu de la Diputació de Barcelona, a l'espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

La formació ha estat molt positiva, tant a nivell d'assistència com en el pla dels continguts. Unes vint-i-dues persones van participar en ambdues sessions, la majoria d'elles amb perfils tècnics i/o polítics de les administracions locals catalanes (Ajuntaments, Diputació etc.).

El dimarts dia 11 de juliol ens vam centrar en una perspectiva més general i conceptual, aterrant-la després a les polítiques públiques. En primer lloc, Magali Fricaudet, de la Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans de CGLU (Ciudades y Gobiernos Locales Unidos), va parlar-nos amb perspectiva històrica i actual del dret a la ciutat i dels drets humans com a perspectiva suggerent, útil i necessària per enfocar les polítiques públiques. Després, Irene Escorihuela, Directora de l’Observatori DESC, va explicar el procés i la realització de la darrera Conferencia sobre la Vivienda y el Desarrollo Urbano Sostenible Hábitat III (ONU); per situar finalment la nova agenda urbana sorgida a Quito a l'octubre de 2016, la qual ha de ser implementada pels governs a totes les escales (estatal, catalana i local).

El dijous 13 de juliol la formació va servir per aprofundir en dos temes específics i de molta actualitat: el nou model d'accés a l'habitatge a través de les cooperatives de cessió d'ús, i la nova bombolla del lloguer. Amb una suggerent i didàctica presentació, l'Arnau Andrés, de la Fundació La Dinamo, ens va explicar en profunditat què és l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús i quin és el seu potencial a Catalunya, utilitzant el fil conductor del projecte La Borda, a Can Batlló (Barcelona). Per acabar, Guillem Domingo, tècnic d’habitatge de l’Observatori DESC; va parlar-nos de la situació actual en el camp de lloguer, tractant de respondre les preguntes: els lloguers d'avui dia garanteixen el dret a l’habitatge? Quins problemes tenim i quines en són les causes? Quines possibles solucions existeixen?.

Les polítiques públiques d'habitatge que ens permetràn enfrontar el dèficit històric en aquest camp a casa nostra i la greu situació d'emergència habitacional actual, així com els reptes del futur; requereix formacions i debat que posin els problemes al centre i solucions/sortides que prioritzin una visió de l'habitatge com a necessitat fonamental de les persones.

Dos dies parlant d'habitatge des d'una perspectiva dels drets, amb un enfocament teòric i pràctic fonamentat, útil i engrescador. Amb intercanvi d'idees entre les formadores i participants, moltes d'elles expertes en el camp de l'habitatge. Esperem repetir el curs vinent!

Multimedia

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

¡Síguenos en X (antes Twitter)!