Els drets humans a Espanya i les mesures d'austeritat en la 37a sessió del Consell de Drets Humans de Nacions Unides

Durant els mesos de febrer i març de 2018 està tenint lloc la 37a sessió del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, amb seu a Ginebra. Durant el transcurs d'aquesta sessió, Espanya serà examinada davant el Comitè DESC pel compliment dels drets econòmics, socials i culturals.

Al voltant de les sessions del Consell de Drets Humans es desenvolupen diversos actes i debats sobre drets humans. Des de l'Observatori DESC n'hem participat a tres:

- "Evaluación del impacto en los derechos humanos de las políticas de reforma económica": Organitzat per l'expert independent de Nacions Unides sobre deute extern i drets humans, Juan Pablo Bohoslavsky es va plantejar la necessitat de tenir mecanismes d'avaluació de l'impacte en drets humans de les mesures d'estabilitat econòmica i d'austeritat. Les avaluacions de l'impacte en drets humans han de permetre aportar més informació i participació de la ciutadania per tal de poder avançar possibles vulneracions de drets, i en base això prendre les decisions necessàries. Podeu llegir aquí la nostra intervenció completa.

- "The shift, cómo convertir la vivienda de una mercancía a un derecho humano": La Relatora Especial de Nacions Unides per un Habitatge Adequat, Leilani Farha, presentava la campanya internacional "Make the Shift", a través de la qual vol sumar veus que denunciïn que l'habitatge no pot ser una mercaderia o un negoci sinó un dret humà. Diverses ciutats i governs, com ara Barcelona, s'han afegit ja a aquesta campanya. El representant de l'estat espanyol va afirmar que la financiarització de l'habitatge era un problema, però que també hi calia afegire els efectes del turisme massiu.

- "La regressió de drets humans a Espanya", organitzat per l'Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia, Novact, SomDefensores i l'Observatori DESC. Aquest acte ha comptat amb la participació de David Bondia (president de l'IDHC), José Antonio Martín Pallín (jutge emèrit del Tribunal Suprem), Rafael Ribó (Síndic de Greuges de Catalunya), Anaïs (advocada de drets humans), Margalida Capellà (professora de dret internacional públic), Laura Masvidal (Associació Catalana pels Drets Civils) i Michael Hamilton (expert en dret a la protesta). S'hi han abordat diverses qüestions: la regressió en matèria de dret penal, la creixent manca de divisió de poders, el dispositiu #SomDefensores que es va posar en marxa l'1 d'octubre, la qüestió dels presos polítics i el dret a la llibertat d'expressió i de reunió. Podeu veure el video sencer de la conferència aquí.

 

Multimedia

Naciones-Unidas

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

Follow us on X (formerly Twitter)!