07/26/2016

Comunicat sobre els fets del 14 de juliol al Consolat de Paraguai a Barcelona

El dia 14 de juliol, a les 11:00hs es va realitzar una concentració davant el Consolat de Paraguai a Barcelona, amb el permís corresponent de la Direcció de Seguretat – Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

L’acte va comptar amb la presència de representants d’organitzacions socials internacionals que formen part de la xarxa de suport a Paraguai, com també de ciutadans/es a títol personal, per expressar el seu rebuig a la condemna arbitrària i injusta dels 11 camperols del Cas Curuguaty i exigir-ne la nul.litat.

Durant la concentració es va llegir el manifest internacional de solidaritat amb el cas. Posteriorment, un petit grup es va dirigir a la seu del Consolat per fer entrega del comunicat. Es va accedir a l’edifici després de trucar al timbre del portal. Estant a la porta del Consolat, els i les manifestants van ser atesos amablement per una funcionària, a qui es va explicar el motiu de la visita. Després de demanar un segell de rebut, aquesta funcionària es va dirigir a l’interior de les oficines a buscar el segell, com es pot veure en el vídeo al peu d’aquest comunicat. Minuts després apareix una altra funcionària i increpa als i a les manifestants de manera grollera, amb amenaces de trucar a la policia, afirmant que les persones allà presents no eren paraguaianes, es va desmentir per una de les persones presents explicant que hi havia ciutadans paraguaians i d’altres nacionalitats. Davant la grotesca actitud i per evitar fets que poguessin ser tergiversats, els i les manifestants van abandonar de forma pacífica l’oficina consular, atònits pel procedir agressiu d’aquesta darrera funcionària. Més tard, es va saber que es tracta de la Cònsul de Primera, María Inés Friedmann Zarza. Com ja s’ha esmentat anteriorment, tot ha estat enregistrar  en un vídeo per les persones presents.

El grup es va retirar del lloc, tornant a la concentració on es trobaven la resta de persones i els policies que estaven allà presents per resguardar la concentració.

Les organitzacions presents en la concentració convocada davant el Consolat de Paraguai a Barcelona desmenteixem rotundament la información difosa a ÚLTIMA HORA DIGITAL, l’enllaç de la qual també es pot trobar al final del comunicat, sobre una suposada agressió a un ciutadà paraguaià identificat com a Néstor Velázquez, a qui no coneixem i instem a fer la seva denuncia de forma responsable i davant dels organismes competetnts per tal de comprovar la veracitat de la greu denuncia. Lamentem que el diari no hagi verificat i contrastat aquesta información abans de la seva publicació, ja sigui contactant a les organitzadores d’aquesta manifestació, persones clarament identificades o a través d’altres mitjans al seu abast. Aquesta notícia ha estat difosa en un mitjà reconegut i ha estat emprada pels detractors de la manifestació per difamar als organitzadors i presentar-los com a persones violentes o radicalitzades, fet que difereix totalment de la realitat.

Així mateix, desmentim la campanya de rumors llançada a les xarxes socials, que sostenen que els i les manifestants van agredir a dues funcionàries indefenses, és una informació totalment calumniosa i sense cap fonament, difosa majoritàriament des de perfils falsos que busquen només desacreditar als i a les manifestants que varen acudir a la seu del Consolat i desviar l’atenció de la conducta inapropiada per part d’una funcionària diplomática que hauria d’estar al servei i escoltant a tots els seus conciutadans encara que tinguin opinions diferents a la seva.

Reiterem que la manifestació es va desenvolupar de manera totalment pacífica, amb les autoritzacions corresponents i fins a la data de les suposades agressions atribuides als i a les manifestants, no existeix cap denuncia formal en cap instancia. L’únic incident es va produir quan la Cònsul Friedmann va agredir verbalment i va expulsar al grup de ciutadans/es que volien registrar el manifest per la seva posterior entrega al Cònsul General.

Lamentem profundament el mal procedir que transmet una pèssima imatge d’aquesta representació consular.

Repudiem l’actitud autoritària de la diplomàtica, negant-nos el dret a ser escoltats/des davant les autoritats paraguaianes, vulnerant així l’article 40 de la Carta Magna que fa referencia “Del derecho a peticionar a las autoridades”.  Aquesta actitud autoritària de la Cònsul María Inés Friedmann Zarza coincideix amb l’arbitrarietat regnant en el país i que s’expressa en l’aberrant condemna de Curuguaty.

 

Signants:

Paraguay Resiste Barcelona y Madrid - email: paraguaymadrid@gmail.com

VSV Justicia Alimentaria Global (Delegación Barcelona) - Web: https://vsf.org.es/

Grain- Web: https://www.grain.org/es

Observatori DESC

Enllaç al vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=fOAqhs9VqA8

Enllaç a la notícia de Última Hora http://www.ultimahora.com/paraguayos-piden-nulidad-juicio-caso-curuguaty-espana-n1007804.html