03/09/2015

Butlletí Nº13 | Gener / Febrer de 2015

Contingut:

  • Las muertes de Ceuta y el 'Faro de Tarajal'
  • Consideracions sobre la Llei de l'Impost sobre els Habitatges Buits
  • La ILP d'Habitatge aconsegueix 40.000 signatures
  • [Vídeo] El dret a l'alimentació a Catalunya
  • Ampliació de la Guia d'Intervenció sobre Immobles Desocupats
  • Incorporació a la Junta Directiva de la Xarxa d'Economia Solidària

 

Las muertes de Ceuta
y el 'Faro de Tarajal'


Artículo de Marc Serra publicado en "Contrapoder" eldiario.es

17 de septiembre de 2013. A las 5.30 horas unos 350 subsaharianos se acercan hasta la frontera de Ceuta y se lanzan al mar para intentar llegar a la Playa del Tarajal atravesando el espigón que separa España de Marruecos. Las Fuerzas de Seguridad marroquíes consiguen dispersar a muchos de los inmigrantes, pero no pueden evitar que 91 de ellos alcancen la costa ceutí a nado. La mayoría de los inmigrantes que logran llegar a la costa de Ceuta son interceptados por la Guardia Civil, que solicita la intervención de Salvamento Marítimo y Cruz Roja, y trasladados al Centro de Estancia Temporal para Inmigrantes. No hay constancia de heridos graves. Tampoco de muertes, ni de desaparecidos.

SEGUEIX LLEGINT
 
SEGUEIX LLEGINT

Consideracions sobre la Llei de l'Impost sobre els Habitatges Buits

Intervenció presentada per Irene Escorihuela en el marc de la compareixença al Parlament de Catalunya de 25 de febrer de 2015

Des de l’Observatori DESC considerem que el Projecte de Llei de l’Impost sobre els Habitatges Buits suposa el reconeixement pel part del Govern de Catalunya d’una problemàtica denunciada abastament per organitzacions i moviments socials. Som conscients, tot i que es passi per alt a l’exposició de motius, que aquesta regulació és producte de la forta pressió de la societat civil i de les persones afectades per la hipoteca per acabar amb la xacra que suposa tenir gent sense casa mentre creix el nombre d’habitatges buits.

Alhora, valorem positivament que l’article 5 de l’esmentat projecte, relatiu al subjecte passiu de l’impost, se centri en persones jurídiques propietàries d’habitatges buits, , és a dir, fons especulatius, empreses immobiliàries i promotores i no només en entitats financeres. Tanmateix, tot i el pas endavant que comporta debatre en seu parlamentària la problemàtica dels pisos buits a Catalunya, 450.000 segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, des de l’Observatori DESC volem expressar les següents preocupacions.

En primer lloc, resulta desconcertant que es proposi l’elaboració d’aquesta norma quan Catalunya, en funció del que estableix la Llei pel Dret a l’Habitatge de Catalunya 18/2007 (LDHC), disposa des de fa 7 anys d’un procediment que permet sancionar els habitatges desocupats.

 
SEGUEIX LLEGINT

La ILP d'Habitatge aconsegueix 40.000 signatures

El 19 de febrer les organitzacions impulsores de l'ILP vam fer lliurament de les 40.000 signatures recollides durant els primers dos mesos de campanya. L'important volum de signatures aconseguides mostra l'ampli consens ciutadà respecte a la necessitat d'acabar amb l'emergència habitacional i la pobresa energètica. Tot indica, doncs, que en finalitzar els quatre mesos previstos se superaran ampliament les 50.000 signatures exigides legalment perquè l'ILP pugui entrar a tràmit al Parlament.

 
Segueix llegint

[Vídeo] El dret a l'alimentació a Catalunya

 

El vídeo, realitzat pel col·lectiu Contrast, és el resultat del procés participatiu amb el qual s'ha elaborat l'Informe sobre el dret a l'alimentació a Catalunya impulsat per l'Observatori DESC, Entrepueblos i Educació per l'Acció Crítica.

  Veure vídeo

Ampliació de la Guia d'Intervenció sobre Immobles Desocupats

Fruit de la col·laboració amb els diversos municipis que estan realitzant tasques en aquest sentit ampliem ara la Guia amb la publicació de models per a facilitar la tramitació dels procediments que complementen les actuacions encaminades a pal·liar els diversos problemes associats la proliferació de pisos buits que realitzem des de l'Observatori DESC.

Segueix llegint

Incorporació a la Junta Directiva de la Xarxa d'Economia Solidària

El dissabte 28 de febrer va tenir lloc l'assemblea ordinària de la Xarxa d'Economia Solidària (XES), on es van presentar les noves entitats associades i es va renovar la junta directiva. L'Observatori DESC representat per Alma Cortés serà una de les 3 entitats que ho conformen al costat de 2 sòcies a títol individual.

 

Segueix llegint