Publicacions de l'Observatori

Sobirania Alimentària

Observatori del Dret a l’Alimentació i la Nutrició 2016
Brot für die Welt, FIAN International, ICCO
13/10/2016

L’Observatori del dret a l’alimentació i a la nutrició 2016 “Las semillas en manos de los pueblos”, revela les amenaces a les quals els sistemes de llavors pageses s’enfronten així com la destrucció accelerada de la biodiversitat agrícola.

Observatori del Dret a l’Alimentació i la Nutrició 2015
Brot für die Welt, FIAN International, ICCO
25/09/2015

‘Captura corporativa’ és el concepte emprat per definir el control de les empreses sobre els sistemes i recursos alimentaris, les institucions, els espais de polítiques i les estructures de governança, fenomen que provoca la separació artificial de la nutrició i els sistemes alimentaris sostenibles.

Ariadna Pomar León i Guillem Tendero Acin
ASAC
Maig 2015

L’Observatori DESC forma part de l’Aliança per la Sobirania Alimentària a Catalunya (ASAC) amb l’objectiu de treballar en la defensa i promoció del dret a l’alimentació i a la sobirania alimentària a Catalunya. En aquesta línia de treball, el mes de desembre de 2014 es va presentar l’informe del dret a l’alimentació a Catalunya conjuntament amb Entrepobles i Educació per a l’Acció Crítica.

Observatori DESC/Entrepobles/EdPAC
Desembre 2014

L’objectiu d’aquest informe és analitzar els impactes de l’actual crisi econòmica en l’accés a una alimentació adequada a Catalunya. En concret, s’estudia en quina mesura les polítiques d’austeritat impulsades pel govern de la Generalitat de Catalunya han suposat retrocessos en la satisfacció del dret a una alimentació adequada de les persones en situació de vulnerabilitat.

Observatori del Dret a l’Alimentació i la Nutrició 2014
Brot für die Welt, FIAN International, ICCO
25/09/2014

Les corporacions multinacionals tenen cada vegada més presència en l’àmbit de l’alimentació, fet que ha provocat l’augment del consum d’aliments processats no recomanables per garantir una nutrició saludable.

Observatori del Dret a l'Alimentació i la Nutrició 2012
Brot für die Welt, FIAN Internacional, ICCO
25/09/2012

L'Observatori del Dret a l'Alimentació i a la Nutrició 2012 es centra a exposar qui està verdaderament al càrrec de la presa de decisions i del disseny de polítiques en matèria d'alimentació i nutrició a nivell global. L'Observatori analitza les cadenes de poder per poder desvelar quines són les causes estructurals darrera dels milions de casos de fam i malnutrició que en l'actualitat afecten a gran part de la població mundial.

Observatori del Dret a l’Alimentació i a la Nutrició 2011
Brot für die Welt, FIAN Internacional, ICCO
Octubre 2011

Enrique González
Observatori DESC
2011

Els motius pels quals cada cop són més les persones que passen gana al món cal buscar-los en les polítiques financeres i alimentàries impulsades durant els darrers anys per organismes com la Unió Europea mitjançant la Política Agrària Comuna (PAC).

Mónica Vargas (ODG) i Olivier Chantry (Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC)
Mundubat / Grain
Febrer 2011

 

La publicació fa una anàlisi de l'origen de l'especulació alimentària i com ha anat evolucionant amb la liberalització dels mercats financer i agrícola. Així mateix s'estudia el paper que juga l'agroindustria en les crisis alimentàries de 2008 i 2010. Per acabar, es posen de relleu els impactes socials d'aquest model tant al centre com a la perifèria del sistema i l'alternativa que suposa la sobirania alimentària.

AAVV
2004

El respecte als drets humans a Espanya sota l'escrutini de Nacions Unides.

L'Observatori DESC ha coordinat un informe paral·lel sobre les violacions als drets econòmics socials i culturals a Espanya, especialment  el dret a l'habitatge, els drets de les persones migrants, el dret a treballar i condicions laborals, el dret a l'alimentació i el dret a l'aigua. Aquest Informe es va presentar davant el Comitè DESC de les Nacions Unides el maig de 2004.