08/28/2014

"Afer Pujol". Pel futur del país, cal fer net.

Entitats representatives del moviment veïnal, com la CONFAVC i la FAVB, i de drets humans, com l’Observatori de Drets Econòmics socials i culturals (DESC), avancen la VOLUNTAT DE PRESENTAR una QUERELLA contra JORDI PUJOL a través de la figura de l’ACUSACIÓ POPULAR.

La “confessió” de Jordi Pujol el passat 25 de juliol sobre la regularització d’una herència dipositada a Andorra l’any 1980 i no declarada a Hisenda ha trasbalsat profundament la societat catalana. Lluny de tractar-se d’un assumpte personal, el frau comès pel qui durant 23 anys estigué al capdavant del govern de la Generalitat afecta la societat civil catalana en el seu conjunt.

Instar la justícia a tibar del fil dels indicis delictius existents fins a aclarir-ne la veracitat, l’abast i totes les implicacions, esbrinar l’origen dels diners i els pactes de silenci que semblarien haver facilitat els fets delictius resulta cabdal, especialment en un moment on Catalunya vol decidir el seu futur.

No seria raonable comptar amb la bona voluntat del mateix Pujol, la compareixença del qual davant del Parlament ni tan sols és segura. Tampoc es pot esperar gaire d’un govern central que recentment ha amnistiat els grans defraudadors.

Catalunya vol decidir el seu futur. Però, sigui quin sigui el camí que finalment triï el seu poble, cap avançada democràtica no serà possible si no es deixa enrere el llast de la corrupció i si no es basteix un règim transparent que atorgui centralitat a l’acompliment dels drets socials i a la participació activa de la població en els afers públics. És hora de mirar la realitat de cara, perquè només la veritat en farà lliures.